Okostelefonon árulja a rabszolganőket az Iszlám Állam


-A A+

Az amerikai írott és elektronikus médiát bejárja egy, az Iszlám Állam terrorszervezet fogságából megszökött fiatal jazidi lány megrázó története, aki az átélt szenvedések mellett arról is beszámolt, hogy a dzsihadisták okostelefon segítségével adják el foglyaikat rabszolgának.

Lamija Aji Basár 18 esztendős iraki lány jobb szemére megvakult és arcát égési sebek nyomai borítják. Egy iraki kisvárosból menekülve sebesült meg: embercsempészeknek sikerült kimenekíteniük őt az Iszlám Állam terroristáinak fogságából, amely a jazidi vallású lánynak egyúttal szexrabszolgaságot is jelentett. Két barátnője menekülés közben aknára lépett és meghalt, de neki sikerült életben maradnia, és Észak-Irakban mondta el történetét az amerikai sajtó munkatársainak.

Miközben az Iszlám Állam teret veszít, a még uralma alatt lévő vidékeken módszeresen kínozza az ott élő civileket, a jazidi közösség lányait és asszonyait pedig szexrabszolgaságba taszítja. Lamija Aju Basár azt mondta az AP iraki tudósítójának, hogy a terroristák mintegy háromezer jazidi nőt tartanak rabszolgasorban és rémtetteikhez a legmodernebb technológiát használják: miután mindegyiküket sorszámmal látják el, fényképet készítenek róluk, és okostelefonos alkalmazás segítségével árulják őket.

A hirdetésben megjelenített fotó mellett arab nyelven olvasható az eladásra kínált nő életkora, családi állapota és "tulajdonosának" neve is, arra az esetre, hogy ha a szerencsétlen nő embercsempészek segítségével szökni próbálna, az Iszlám Állam ellenőrzőpontjain azonnal beazonosíthassák és visszavihessék a "tulajdonoshoz". Lamija elmondta például azt is, hogy az okostelefonon árult nők "ára" attól függ, hogy voltak-e már férjnél, vagy még szüzek – írja a HVG.








EZT OLVASTA MÁR?

X