Brit katonákat küldenek Kelet-Európába


-A A+

Nagy-Britannia 650 katonát küld kelet-európai NATO-tagállamokba. A brit védelmi minisztérium a varsói NATO-csúcsértekezlet nyitónapján bejelentette: ötszáz fős kontingens indul Észtországba, hogy gyors reagálású erőket tudjanak mozgósítani vészhelyzet esetén. További 150 tagú brit egység pedig Lengyelországba települ.

Ennek az egységnek a feladata többek között a lengyel fegyveres erőknek a kiképzése lesz. Michael Fallon, a brit védelmi miniszter által jóváhagyott stratégiában négyezer ukrán katona kiképzését vállalták 2017 márciusáig.

A brit királyi légierő (RAF) most is négy Typhoon típusú harci repülőgépet állomásoztat a térségben a balti államok légvédelmének erősítésére. A gépek folyamatos készültségben vannak, hogy azonnal reagálhassanak a NATO-légtér esetleges megsértésére - áll a minisztérium ismertetésében.

Michael Fallon a BBC-nek pénteken elmondta: az intézkedéscsomag célja Oroszország elrettentése bármilyen további agressziótól. A kelet-európai NATO-tagországok "óriási nyomást" érzékelnek Oroszország részéről, tekintettel a határok mentém tartott nagyszabású orosz hadgyakorlatokra, és a légterükben észlelt orosz berepülésekre - mondta a brit védelmi miniszter.








EZT OLVASTA MÁR?

X