Feloldják a rendkívüli állapotot Franciaországban


-A A+

Július 26-án feloldják a tavaly november 13-i merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapotot Franciaországban - jelentette be csütörtökön Francois Hollande francia államfő, aki egyben hangsúlyozta, a terrorizmus jelentette fenyegetés továbbra is fennáll.

A francia elnök a francia forradalom kitörésének napjáról megemlékező július 14-i katonai parádét követően beszélt erről. Hollande szerint "nem tarthatjuk fenn örökké a rendkívüli állapotot." "Van-e ugyanakkor fenyegetés? Igen." - tette hozzá.

A francia államfő továbbá elmondta: katonai tanácsadókat küldenek Irakba, hogy segítsenek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi fellegvárának a visszafoglalásában. Ez a dzsihadista szervezet jelentkezett korábban a 130 áldozatot követelő párizsi támadások elkövetőjeként is. Emellett Hollande ismét arra sürgette Theresa May új brit miniszterelnököt, hogy mihamarább kezdje meg a tárgyalásokat az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból.

A Franciaországban elrendelt rendkívüli állapot egyebek mellett lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy házi őrizetben tartson minden olyan embert, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet, éjjel-nappal házkutatást tarthat bírói engedély nélkül, és gyülekezési tilalmat rendelhet el.







EZT OLVASTA MÁR?

X