Norvég király: a norvégok hisznek Istenben, Allahban, mindenben és semmiben


-A A+

A királyi palotán kívül, egy oslói ünnepség 1500 fős nemzetközi vendégserege előtt szeptember elsején tartott beszédében V. Harald király a tolerancia fontosságára hívta fel a figyelmet, ami különösen aktuális Norvégiában, ahol az utóbbi időszakban intenzív vita folyik az országba érkező menekültekről.

"Ti vagytok a norvégok. Mi vagyunk a norvégok. A norvégok egyek" - mondta a király, ami alatt az LMBTQ közösséget és azokat is értette, akik a skandináv országban keresnek menedéket. "Norvégok azok a lányok, akik lányokat szeretnek, azok a fiúk, akik fiúkat szeretnek és azok a fiúk és lányok, akik egymást szeretik". "A norvégok hisznek Istenben, Allahban, mindenben és semmiben".

Az NRK norvég televízió Facebook-oldalán tette közzé a beszédről készült videót, melyet több mint 3,24 millióan láttak már, és további 120 ezren töltötték le a Youtube-ról is. A királyi palota szóvivője kedden közölte, hogy külföldről is sokan kérték a király szeptember 1-jei beszédének angol nyelvű átiratát.

"Norvégok vándoroltak be Afganisztánból, Pakisztánból, Lengyelországból, Svédországból, Szomáliából és Szíriából is. A nagyszüleim 110 éve Dániából és Angliából vándoroltak be. Nem mindig könnyű meghatározni, honnan is származunk, mi a nemzetiségünk. Azt nevezhetjük otthonunknak, ahol a szívünk van - és ezt nem lehet mindig országhatárok közé szorítani" - fejtette ki V. Harald király, majd hozzátette, reméli, hogy figyelnek egymásra az emberek, hogy "továbbépíthessük ezt az országot bizalomra, közösségre és nagyvonalúságra alapozva. Hogy felismerjük, hogy különbözőségeink ellenére egy nép vagyunk".

Bizonyítva, hogy 79 éve ellenére a modern zenében is tájékozott, különböző műfajhoz tartozó zenészeket is megemlített. "A norvégok szeretik Grieget, Kygót, Hellbilliest és Kari Bremnest" - mondta, hangsúlyozva, hogy "a modern Norvégiában mindenkinek helye van, függetlenül származásától, vallási meggyőződésétől, szexuális irányultságától, sőt zenei ízlésétől".

A norvégokat meglepte V. Harald király szenvedélyessége, mivel bár egy közvélemény-kutatás szerint megbíznak benne, nem tartják különösebben magával ragadónak vagy karizmatikusnak. Fia, Haakon és annak felesége, Mette-Marit jóval gyakrabban kerülnek a középpontba, mint a visszahúzódó uralkodó.







EZT OLVASTA MÁR?

X