Kvótareferendum: vasárnap szavaz Magyarország (ÉLŐ)


-A A+

A 99,9 százalékos feldolgozottság szerint 43,90 százalékos volt a részvétel, így a kvótareferendum érvénytelen. A "nem"-ek aránya 98,32 százalék. A kormány elsöprő győzelemként, az ellenzék Orbán Viktor kudarcaként értékelte a vasárnapi népszavazást. Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. Orbán Viktor szerint nagyszerű az eredmény. Közölte, hogy alkotmánymódosító javaslatot nyújt be.

  • A népszavazásnak közvetlen jogi következménye nincs, erről itt írtunk részletesebben.
  • Az összes felmérés szerint nagy arányban győznek a nemek, ezért az érvényesség a tét.
  • Becslések szerint az erdélyi választókorú kettős állampolgároknak nagyjából a 28 százaléka regisztrált.
20:37
A Nézőpont Intézet 3,2 millió „nem”-re számít

A Nézőpont Intézet az MTI-hez vasárnap, az urnazárás előtt fél órával eljuttatott közleményében azt valószínűsítette, hogy a népszavazáson 42 százalékos lesz az érvényes szavazatok aránya, azon belül pedig a "nem" voksok 95 százalékot tesznek majd ki.

A felmérés készítői szerint "igennel" mindössze az érvényesen voksolók 5 százaléka szavaz, hozzávetőlegesen 168 ezer ember. A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása ezer felnőtt megkérdezésével készült, és a belföldi lakosság körében a nem, a kor, a régió, a településtípus és az iskolai végzettség szempontjából is reprezentatívnak tekinthető, maximális mintavételi hibája pedig 3,2 százalék.(MTI)

20:15
Gulyás: elsöprő győzelmet aratott a kormány

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítók elsöprő győzelmeként értékelte a vasárnapi kvótanépszavazást az exit pollra és a részvételi adatokra hivatkozva.

"A választópolgárok döntését (...) magunkra nézve kötelezőnek tekintjük" - mondta a politikus vasárnap este, a kvótanépszavazás lezárulta után a kormánypártok eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében. Közölte: jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad, de politikai értelemben a választók döntése "mindannyiunkat kötelez". (MTI)

20:01
A szavazásnak vége, lezárták az urnákat

Magyar idő szerint 19 órakor véget ért a kvótareferendum, az urnákat lezárták.

19:21
Részvételi arány - 17.30 óra - 39,88 százalék

Vasárnap magyar idő szerint 17.30 óráig a szavazásra jogosultak 39,88 százaléka (3 185 343 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A fővárosban a szavazók 34,9 százaléka, 469 268 választópolgár adta le szavazatát 17.30 óráig. A megyék közül a részvételi arány 17.30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 47,62 százalék, ami 99 080 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt: 37,17 százalék, 115 743 szavazó. (MTI)

19:06

Valószínűleg 40 százalék fölött, de 50 százalék alatt lesz a részvétel a vasárnapi népszavazáson - jelentette be Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, a testület vasárnapi ülésén.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az ülésen elmondta: 15 óráig a választásra jogosultak 30,66 százaléka szavazott. Patyi András a tájékoztató után azt mondta, összevetve a 2008-as népszavazás adataival - amikor 15 órakor a megjelenési arány 35,7 százalék volt - valószínűleg 50 százalék alatt várható a megjelenési arány a szavazás lezárásakor. (MTI)

18:39

Csíkszeredában 774 személy jelentkezett be október másodikára szavazni. A helyben voksolók 80 százaléka 16 óráig már leadta szavazatát. Csíkszeredában már reggel 9 órakor egymásnak adták a kilincset a konzulátusra érkezők. A külképviselet alkalmazottai segítik a szavazókat az eligazodásban. Két szavazófülke áll az állampolgárok rendelkezésére.

17:52
Index: Orbánnak ez csalódás, de le fogja tagadni

A délutáni adatokból és a korábbi népszavazások nap közbeni részvételi arányaiból kiindulva a nagyobb magyarországi portálok azt valószínűsitik, hogy a kvótareferendum megbukott. "Délután egy óráig a magyar választópolgárok negyede sem járult urnákhoz, három óráig a harmada sem, és a leadott szavazatok egy része is borítékolhatóan érvénytelen lesz. Az eddigi szavazások statisztikái alapján ebből arra következtethetünk, hogy aligha lesz érvényes a kvótanépszavazás. A Fidesz számára ez csalódás, de a kormánypárti politikusok számára nagy siker lesz a nemek hatalmas többsége, ezt is fogják kommunikálni" – írja az Index.

A hvg.hu szerint 42-44 százalék lesz a részvétel urnazáráskor. "Bár délelőtt még úgy látszott, hogy a részvételi arány elmarad még a 2003-as, az uniós csatlakozásról döntő voksolásétól is, de egy órakor már többen szavaztak, mint akkor, és három órára a szavazók aránya már közel három százalékkal magasabb a tizenhárom évvel ezelőttinél, amikor 45 százalék vett részt, igaz este kilencig voltak nyitva a szavazóhelyiségek. Ez is megerősíti a fenti kalkulációt" – írja a portál.

16:39
Részvételi arány - 15 óra - 30,66 százalék

Vasárnap magyar idő szerint 15 óráig a szavazásra jogosultak 30,66 százaléka (2 448 614 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.  A fővárosban a szavazók 27,38 százaléka, 368 184 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 15 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 35,45 százalék, ami 73 752 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt: 28,58 százalék, 154 810 szavazó. (MTI)

15:25
Kolozsváron is gyűlnek a levélszavazatok

Magyarország kolozsvári főkonzulátusán vasárnap a déli órákban az istentiszteletről, miséről hazafelé tartók vitték be a levélszavazatukat. Az egész folyamat kevesebb mint egy percet vesz igénybe azok számára, akik az otthon kitöltött és előkészített borítékot viszik be. 

A kolozsvári főkonzulátuson - a bukaresti nagykövetséghez és a csíkszeredai főkönzulátushoz hasonlóan - lehetőség van helyben is szavazni azok számára, akik előzetesen kérelmezték a külképviseleti névjegyzékbe való felvételüket, ők egy másik helyiségben tehetik meg ezt.

Magyarország romániai külképviseletein este 7 óráig lehet voksolni. (M. Á. Zs.)

14:35
Részvételi arány - 13 óra - 23,56 százalék

Vasárnap 13 óráig (Romániai idő szerint 14 óráig) a szavazásra jogosultak 23,56 százaléka (1 881 856 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. (MTI)

12:54
Olasz belügyminiszter: a népszavazás nem befolyásolja az uniót

Európa megbízhatatlan a migráció kezelésében, amely véget vethet, de akár újra is indíthatja az uniót - mondta az olasz belügyminiszter az Il Messaggero című római napilapnak adott interjúban vasárnap. Angelino Alfano a magyar népszavazásról úgy fogalmazott, tiszteletben kell tartani egy nép szuverenitását, ugyanakkor nem szabad megengedni, hogy egy nemzet közvéleménye befolyásolja a több száz millió lakosú Európai Uniót.

Magyarország kezdettől fogva nemet mondott a befogadásra. "Mindig ezt a vonalat követte, és mi mindig elleneztük ezt" - tette hozzá. Az olasz belügyminiszter fájdalmasnak nevezte, hogy éppen azok mutatkoznak a legkevésbé megértőnek a nehézségek iránt, akik utolsóként élték át "a szegénység tragédiáját, a szabadságtól való megfosztást és a Nyugatra való kivonulást a berlini fal leomlása után". (MTI)

12:46
Részvételi arány - 11 óra - 16,37 százalék

Vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 16,37 százaléka (1 307 276 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. (MTI)

12:05

A Nemzeti Választási Irodához (NVI) szombat éjfélig beérkezett összes levélszavazat azonosító nyilatkozatát feldolgozták vasárnap reggelre. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az országos népszavazáson. Az NVI adatai szerint a 274 ezer választásra jogosult levélszavazó közül már 121 ezren leadták szavazatukat, az NVI-hez szombat éjfélig 89 405 érkezett vissza. (MTI)

11:55

Elsősorban belpolitikai jellegűnek nevezte a magyarországi kvótanépszavazást az Európai Parlament elnöke egy vasárnapi német lapinterjúban. Martin Schulz úgy vélte, a népszavazással Orbán Viktor miniszterelnök meg akarja szilárdítani hatalmát. (MTI)

10:41
Részvételi arány - 9 óra - 7,25 százalék

Vasárnap reggel 9 óráig (romániai idő szerint 10-ig) a szavazásra jogosultak 7,25 százaléka (578 666 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A fővárosban a szavazók 4,85 százaléka, 65 163 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig. A megyék közül a részvételi arány 9 órakor Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, 8,92 százalék, ami 37 988 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt: 6,33 százalék, 34 281 szavazó. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X