Az amerikai alelnökjelöltek is összecsaptak a tévévitán


-A A+

A bevándorlás, Putyin, a gazdasági helyzet és a faji előítéletek is szóba kerültek a republikánus Mike Pence és a demokrata Tim Kaine televíziós vitáján.

Heves szóváltásokkal kezdődött az amerikai alelnökök kedd esti vitája a republikánus Mike Pence és a demokrata Tim Kaine között a virginiai Farmville-ben.

Bemutatkozó állásfoglalásában Kaine Hillary Clintont méltatta, akinek szenvedélye mások szolgálata, és „történelmi” kormányt fog felállítani. Hozzátette, egyik fia a tengerentúlon szolgál az amerikai hadseregben, és „halálra rémít bennünket”, hogy Donald Trump a hadsereg főparancsnoka legyen. Pence Clinton külügyminiszterségének eredményeit bírálta, mondván, hogy a jelenlegi helyzet Szíriában ennek a politikának az eredménye.

Faji előítéletek

A műsorvezető egy kongresszusi politikus példáját hozta fel arra, hogy a rendőrök - faji előítéletektől vezérelve - az afroamerikaiakat többször állítják meg és ellenőrzik, mint a fehéreket.

Ezzel mindkét alelnökjelölt egyetértett, Pence azonban arra figyelmeztetett, hogy nem szabad „ferdíteni” sem, és a rendfenntartó erőkhöz sem szabad mindig előítéletesen közelíteni. „Abba kell hagyni a rendőrök szidalmazását” - fogalmazott. Kaine szerint viszont igenis meg kell vitatni ezeket az előítéleteket, a szőnyeg alá söprésük nem segít a gondok megoldásában.

Bevándorlás

Tim Kaine bírálta Donald Trump republikánus elnökjelölt keményvonalas retorikáját a bevándorlásról és a muszlimok Egyesült Államokba történő beutazásának átmeneti felfüggesztésére tett javaslatát. Hangsúlyozta, hogy Trump ajtóról ajtóra, házról házra járna, hogy okmány nélküli bevándorlókat toloncoljon ki az Egyesült Államokból.

Válaszul a republikánus alelnökjelölt a bevándorlás szigorításáról beszélt, s kiemelte, hogy a saját államában, Indianában, továbbra sem engedélyezi, hogy szíriai menekülteket telepítsenek le az Obama-program keretében.

Kapcsolat az oroszokkal

„Putyin diktátor” - hangsúlyozta Tim Kaine demokrata párti alelnökjelölt, és emlékeztetett, hogy republikánus vetélytársa, Mike Pence korábban kijelentette: Putyin „vitathatatlanul” erősebb vezető saját országában, mint Barack Obama az Egyesült Államokban. Kaine hozzátette: aki nem tudja a különbséget a diktatúra és a vezetés között, nem lehet a hadsereg főparancsnoka. Kaine felemlegette, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt kampány-csapatában volt olyan, akinek Kreml-barát kapcsolatai voltak.

Pence felidézte, hogy külügyminiszterként Hillary Clinton hirdette meg az „újratervezés” politikáját Moszkvával, aminek eredménye az lett, hogy Oroszország elcsatolta a Krímet, most pedig rakétaelhárító rendszert telepít Szíriában. Szerinte a szíriai orosz provokációra Amerikának válaszolnia kellene, Lengyelországba és Csehországba kellene rakétaelhárítási rendszereket telepítenie.








EZT OLVASTA MÁR?

X