Újabb észak-koreai diplomata disszidált


-A A+

Disszidált Észak-Korea pekingi nagykövetségének egyik magas rangú diplomatája - közölte szerdán a Yonhap dél-koreai hírügynökség, míg egy másik forrás szerint a képviselet két dolgozója menedékjogot kért Japán nagykövetségén a kínai fővárosban.

Amennyiben beigazolódnak az értesülések, akkor megfigyelők szerint ez egy újabb jele lehet a phenjani rendszer egyre erősödő bizonytalanságának, miután idén nyáron Észak-Korea londoni nagykövetségének egy magas rangú tagja családjával együtt egy harmadik országba távozott, ahol menedéket kért.

A Yonhap idézett egy a phenjani történéseket jól ismerő forrást, amely szerint a Pekingben az észak-koreai nagykövetségen állomásozó magas rangú diplomata, az egészségügyi minisztérium kiküldöttje, még szeptember végén, családjával együtt eltűnt. Feladata a Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt és családját ellátó phenjani egészségügyi klinika felszereléseinek beszerzése volt.

A Dzsungang Ilbo című dél-koreai lap eközben arról számolt be, hogy a pekingi észak-koreai nagykövetség két illetékese kért menedékjogot Japántól. Az újság úgy tudja, hogy a két észak-koreai nem diplomata volt, hanem egy kormányzati szervezet kiküldöttje. Szuga Josihide japán kormányszóvivő cáfolta az értesülést, mondván, hogy annak egy szemernyi része sem igaz.








EZT OLVASTA MÁR?

X