Alain Juppé volt a legmeggyőzőbb a jobboldali elnökjelöltek vitájában


-A A+

Alain Juppét találták a legmeggyőzőbbnek a franciák a hét jobboldali elnökjelölt-aspiráns második televíziós vitájában.

A volt miniszterelnököt és külügyminisztert, Bordeaux jelenlegi polgármesterét a megkérdezettek 34 százaléka találta a legmeggyőzőbbnek, Nicolas Sarkozy volt államfő (24 százalék) és Francois Fillon volt kormányfő (15 százalék) előtt - derül ki a csütörtök esti vita után az Elabe közvélemény-kutatóintézet által készített felmérésből. 

A jobboldali és centrista választók többsége, 31 százaléka viszont Nicolas Sarkozyt találta meggyőzőbbnek Alain Juppé (28 százalék) és Francois Fillon (21 százalék) előtt. 

A jobboldali elnökjelöltségre pályázó hét ellenzéki politikus, hat férfi és egy nő csütörtök este második alkalommal közel három órán át vitázott egymással a migrációs politikáról, a terrorizmus elleni harcról és a közbiztonsági kérdésekről.  A tévénézők hasonlóan az első, október 13-i vitához a favoritnak számító Alain Juppét tartották a vita végén a legalkalmasabb elnökjelöltnek. Ugyanúgy mint az első vitában, a jobboldali politikusok elsősorban Nicolas Sarkozyt támadták, ezúttal korábbi migrációs politikája és kormányzási stílusa miatt. 

A hevesebb szóváltások ellenére az eszmecsere nem volt agresszív, hanem inkább baráti és őszinte hangvételű, miután egy kivételével valamennyi jelölt Nicolas Sarkozy államfősége idején kormánytag volt. A volt elnök minden támadásra visszavágott, azt hangsúlyozva, hogy neki van egyedül elnöki tapasztalata és kellő energiája a pozíció betöltéséhez.  

A 71 éves Alain Juppé viszont elsősorban csak életkora miatt kapott ironikusabb megjegyzéseket, politikai javaslatait nem támadták a többiek, jóllehet Nicolas Sarkozy többször is szóvá tette, hogy a Bordeaux polgármestere és a centrista Modem között kötött szövetség "jelentős politikai problémát" jelenhet a jövőben, miután szerinte Alain Juppé nem elég határozott politikát képvisel. 

A francia jobboldal november 20-án és 27-én rendezi meg az elnökjelölt-állító előválasztást, amelyeknek tétje jelentős, hiszen a belviszályban meggyengült baloldal meglehetősen népszerűtlenné vált Franciaországban az elmúlt kormányzási időszakban. Így az előválasztások győztese jó eséllyel Marine Le Pennel mérkőzhet majd meg az elnöki címért jövő májusban. Jóllehet a Nemzeti Front jelöltjének választásról választásra nő a támogatottsága, a legtöbb franciából még mindig ellenérzést vált ki. Azaz a jobboldali előválasztások győztesének szinte egyenes az útja az államfői székig.

A harmadik tévévitát november 17-én rendezik meg az első forduló előtt, a két forduló között pedig november 24-én mérkőzik meg egymással a második fordulóba jutott két jelölt. A legfrissebb felmérések szerint Alain Juppé az első fordulóban a szavazatok 39 százalékára számíthat, és 12 ponttal megelőzheti a második helyre várt Nicolas Sarkozyt.








EZT OLVASTA MÁR?

X