EU-külügyminiszterek: fenn kell tartani az erős partneri viszonyt az Egyesült Államokkal


-A A+

Az európai uniós tagországok külügyminiszterei egyetértenek abban, hogy Donald Trump amerikai elnökválasztási győzelme után is fenn kell tartani az erős partneri viszonyt az Egyesült Államokkal a közös elvek, értékek és érdekek mentén - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tárcavezetők vasárnap esti brüsszeli informális tanácskozását követően.

Sajtótájékoztatóján Mogherini azt hangoztatta, hogy erősíteni kell az európai egységet több kulcsfontosságú területen. Példaként egyebek mellett a klímaváltozás elleni küzdelmet és az iráni nukleáris megállapodás végrehajtását említette. Elmondta, hogy az új amerikai külügyminisztert hivatalba lépése után a lehető leghamarabb meg fogják hívni az uniós külügyi tanács ülésére.

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter azon véleményének adott hangot, hogy az Európai Uniónak nem Donald Trump elnökké választása miatt kell aggódnia, hanem a saját problémái megoldásával kellene foglalkoznia, például a gazdasági növekedés erősítésével, a migrációval és a biztonsági kérdésekkel. "Egy erős Európa, amely választ tud adni ezekre a problémákra, bizonyosan képes lesz a lehető legjobb módon együttműködni az Egyesült Államokkal" - mondta Gentiloni. Hangsúlyozta, nem tudni sokat arról, hogy milyen lesz a Trump-kormányzat külpolitikája, azonban ha "az elvek feladása" nélkül javítani kívánják a kapcsolatot Moszkvával, az hasznára válik Olaszországnak. Hozzátette, nem számított az amerikai ingatlanmilliárdos győzelmére, jobban szerette volna, ha Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt nyeri meg a választást.

Didier Reynders, a belga diplomácia vezetője arról beszélt az ülést követően, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye lehetőséget jelent Európa számára, hogy határozottabban lépjen fel számos ügyben, például a biztonság- és védelempolitika, a klímaváltozás elleni harc, illetve a migráció terén.

Az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozását megelőző rendkívüli munkavacsorát még szerdán hívták össze, mivel a tagországok közül többen attól tartanak, hogy az amerikai elnökválasztás után komoly kihívásokkal kell szembenézni az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokban.

A miniszterek hétfőn ismét találkoznak Brüsszelben. Napirendjükön egyebek között a Törökországra vonatkozó uniós politika és biztonságpolitikai kérdések szerepelnek.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X