80. születésnapját ünnepelte Ferenc pápa


-A A+

Hajléktalanokkal reggelizett, majd a Rómában élő bíborosokkal misézett a Vatikánban szombaton, 80. születésnapján Ferenc pápa, a római katolikus egyház feje.

A pápa a Sixtus-kápolna szomszédságában található Pál-kápolnában tartott mise után azt mondta, magas kora megijeszti, de reméli, rá is igaz a mondás: az idős kor a bölcsesség székhelye.

A mise előtt Ferenc pápa lakhelyén, a Szent Márta-házban nyolc hajléktalannal reggelizett. A két nő és hat férfi Olaszországból, Romániából, Moldovából és Peruból származik. Három napraforgócsokrot ajándékoztak az egyházfőnek, aki viszonzásul argentin süteményekkel lepte meg őket.

Az 1936. december 17-én Buenos Airesben született Jorge Mario Bergoglio nem híve a nagy születésnapi ünnepségeknek. Szombati munkanapja a szokásos mederben zajlott: fogadta mások között Marie Louise Coleiro Preca máltal elnököt és Vitus Huonder churi püspököt.

Ferenc pápának az egész világról gratuláltak születésnapjához, csaknem 50 ezer e-mailt kapott. Zömüket angolul, spanyolul és olaszul írták, sokat portugálul, franciául, németül és lengyelül, de több mint ezret latinul is, amely a Vatikánban, a világ legkisebb államában hivatalos nyelvnek számít.








EZT OLVASTA MÁR?

X