Nemzetközi körözést adtak ki a berlini merénylet új gyanúsítottja ellen


-A A+

Új gyanúsítottja van a hétfő esti berlini kamionos merényletnek, az illető ellen a schengeni övezet egészére vonatkozó nem nyilvános körözést adtak ki kedden éjfélkor - jelentette be szerdán a német szövetségi belügyminiszter.

Thomas de Maiziere Berlinben a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának rendkívüli ülése után tett nyilatkozatában kiemelte: gyanúsítottról, és nem feltétlenül elkövetőről van szó.Mint mondta, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarja a gyanúsított kilétéről és idegenrendészeti státusáról megjelent híreket. Mindenről időben tájékoztatnak majd, de egyelőre "az a fontos, hogy megtaláljuk" az illetőt, és "az eredmény számít, nem pedig a spekulációk gyorsasága" - húzta alá.

Egybehangzó sajtójelentések szerint a gyanúsított egy tunéziai származású elutasított menedékkérő. Az úgynevezett befogadott menedékjogi státusban lévő huszonéves férfit a veszélyes iszlamisták között tartják számon.

Több német biztonsági szerv közveszélyes, radikális iszlamistaként tartotta számon a hétfő esti berlini kamionos merénylet új gyanúsítottját, ügyével a tartományi és szövetségi hatóságok közös terrorelhárító központja (GTAZ) is foglalkozott - mondta a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere szerdán Düsseldorfban.

Ralf Jäger sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a GTAZ novemberben foglalkozott a gyanúsítottal, aki ellen az észak-rajna-vesztfáliai bűnügyi rendőrség kezdeményezésére súlyos, állam elleni bűncselekmény előkészítésének gyanúja miatt eljárást indított a szövetségi legfőbb ügyészség.

Az illető egy elutasított tunéziai menedékkérő, akit azért nem tudták hazatoloncolni, mert nem voltak papírjai, a tunéziai hatóságok pedig sokáig vitatták, hogy az észak-afrikai ország állampolgára, és nem akarták pótolni az iratokat. Új útlevele már csak a berlini merénylet után, éppen szerdán érkezett meg a német hatóságokhoz - mondta Ralf Jäger.
EZT OLVASTA MÁR?

X