Szigorú biztonsági intézkedésekkel várják karácsonyt a Vatikánban


-A A+

Gépfegyveres katonákat látni minden méteren a római Szent Péter tér körül, amely a katolikus karácsony egyik hagyományos vatikáni helyszíne. Jézus születésének ünnepe szombat este a Ferenc pápa vezette vígilia szertartásával kezdődik a Szent Péter bazilikában.

A Vatikánt övező római utcákat a 2015 novemberi párizsi merényletek óta az olasz fegyveres erők gépfegyveres katonái ellenőrzik. Eddig azonban diszkréten a Szent Péter tértől távolabb, az oldalsó utcákban maradtak.

A berlini kamionos merénylet megváltoztatta a helyzetet: az olasz alpesi vadászezred terepszínű egyenruháját viselő katonák már méterenként állnak a Szent Péter tér barokk oszlopcsarnoka külső peremén, vagyis a Vatikán és Olaszország határán, az olasz oldalon - írja az MTI.

Az Angyalvártól a Szent Péter térig vezető széles sugárút elején az olasz csendőrség és rendőrség keresztbe állított járművei és kordonok torlaszolják el az autós közlekedést már a nyári nizzai kamionos merénylet óta. Hasonlóképpen csendőrségi autók sorakoznak a Szent Péter tér bejáratánál is.

A Vatikánhoz vezető utcák egy része gyalogosövezetté változott, üressé téve a korábban autóktól és motorkerékpároktól hemzsegő városrészt. A biztonsági kapukon egyenként ellenőrzik a karácsonyi szertartásokra tartó hívők táskáit, amelyeket a Szent Péter tér oszlopcsarnokában sorakozó metáldetektorokkal is átvilágítanak.

Szombaton, Szenteste Ferenc pápa misét mutat be a Szent Péter bazilikában. A karácsonyi vigília szertartása este fél tízkor kezdődik. Ferenc pápa mellett bíborosok, püspökök és papok koncelebrálnak. A mise kezdetén a katolikus egyházfő a bazilika kapujától a főoltárig vonul, ahol felcsendül a karácsony éjszakáján latinul előadott Kalenda-éneke.

A misén népviseletbe öltözött gyerekek helyeznek el virágokat a gyermek Jézusnak az oltárnál elhelyezett szobránál, az öt kontinenst jelképezve vagy azokat az országokat, ahol az utóbbi hónapokban Ferenc pápa járt. A Jézuska-szobrot a mise végén Ferenc pápa a gyerekek kíséretében a Szent Péter-bazilikában felállított betlehemben helyezi el.








EZT OLVASTA MÁR?

X