Négy kiskatonát gázolt halálra egy palesztin merénylő


-A A+

A helyszínen lelőtték a hatóságok azt a palesztin sofőrt, aki teherautójával egy buszról leszálló katonák közé hajtott az Armon Hanacív nevű kelet-jeruzsálemi lakónegyedben. A merényletben négy katona - három nő és egy férfi - vesztette életét.

Legkevesebb négy katona meghalt és tizenöt megsérült vasárnap Jeruzsálemben egy palesztin elkövető által végrehajtott gázolásos merényletben – írta vasárnap délután a Jediot Ahronót című újság hírportálja, a Ynet. A kórházi jelentések szerint négy sebesült súlyos, illetve életveszélyes állapotban van. Több elgázolt katona a teherautó alá szorult, őket a tűzoltók segítségével szabadították ki. A négy halott közül hárman katonanők.
Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonái egy kiránduláson vettek részt, a magaslaton épült kilátóhelyen az óvárost készültek megszemlélni. A merénylőt egy idegenvezető lőtte le, akit a jármű szintén elgázolt, de csak könnyebben sebesült meg, majd lábra állt és tüzelt. A katonák is lőttek a sofőrülés irányába. A szemtanúk szerint kétségtelenül szándékos gázolás és nem baleset történt. A teherautó először a katonák közé hajtott, majd a gázolás után hátrafelé is megindult, hogy minél több és minél súlyosabb sérüléseket okozzon a kiránduló katonáknak.

A merénylő egy Kelet-Jeruzsálemben, a Dzsabel Mukaber nevű lakónegyedben élő, húszas évei végén járó, palesztin fiatalember. A Hamász üdvözölte a terrorakciót, de nem jelentkezett annak elkövetőjeként. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az eset után első nyilatkozatában azt mondta, „minden jel arra utal, hogy az elkövető az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója volt”. A kormányfő hozzátette: figyelembe véve a hasonlóságokat a kelet-jeruzsálemi támadás és az Európában tavaly történt nizzai és berlini merénylet között, lennie kell valamilyen kapcsolatnak. Minden biztonsági intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy több hasonló eset ne történhessen meg Izraelben. Roni Alsheich rendőrfőnök terrortámadásnak minősítette a merényletet – írta meg a Haaretz hírportál. Az Iszlám Állam ugyanakkor lapzártánkig nem vállalta magára a támadást.

Az elmúlt időszakban egyébként a szokásosnál is nagyobb a feszültség a zsidó államban. Ennek egyik kiváltó oka az úgynevezett Azaria-ügy, vagyis annak a zsidó katonának a pere, aki tavaly márciusban agyonlőtt egy már ártalmatlanná tett, sebesülten a földön fekvő palesztin késelő merénylőt. Elor Azaria őrmestert múlt szerdán emberölés miatt elítélte az izraeli katonai bíróság, az ítélet azonban az egész társadalmat megmozgatta. Szombat este több ezren gyűltek össze Tel-Avivban az ügy nyomán megjelent uszítás ellen, a nemzeti egységért és a megfenyegetett vezérkari főnök melletti szolidaritás jegyében. Azonban a tüntetést félbe kellett szakítani, mert egy, a katona felmentéséért harcoló fiatalember beszédet akart mondani a színpadról, és mivel önként nem távozott, végül a rendőrséggel vezettették el. Egy tüntetőket gyalázó, Azaria szabadon engedését követelő csoport is megzavarta a demonstrációt, őket is a biztonságiak távolították el.








EZT OLVASTA MÁR?

X