Már 161 ezer hektáron pusztítottak a továbbra is lángoló erdőtüzek Chilében


-A A+

Továbbra sem sikerült megfékezni az erdőtüzeket Chilében, keddig már 161 ezer hektáron emésztették fel a növényzetet a lángok az ország középső részében.

A chilei erdőgazdálkodási hivatal (CONAF) közlése szerint 85 tűzzel küzdenek a tűzoltók, ezek közül 34-nek a terjedését még részben sem sikerült ellenőrzés alá vonni.

Az államfő, Michelle Bachelet kedden az egyik leginkább érintett régióba, O’Higginsbe utazott, hogy a helyszínen tájékozódjon a helyzetről. Egyelőre nem egyértelmű, hogy mi okozta az erdőtüzeket – a hatóságok nem zárták ki, hogy gyújtogatás történt.

Több külföldi kormány is felajánlotta segítségét Chilének a tüzek felszámolásához, francia és mexikói szakértők már a helyszínen vannak. Szerdán a dél-amerikai országba érkezik a világ legnagyobb tűzoltó repülőgépe, egy átalakított Boeing 747-es, amely 73 tonna vizet képes a magasba emelni.

A következő napokra szóló időjárás-előrejelzés fokozza az aggodalmakat: akár 39 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Január a chilei nyár legmelegebb hónapja, száraz, meleg idő és szél nehezíti az oltási munkálatokat.
EZT OLVASTA MÁR?

X