Mexikót aggasztja a családok szétválasztásának terve


-A A+

Mexikót nagyon aggasztja Washington azon terve, hogy az országba Mexikó területéről érkező illegális bevándorló nőket és gyerekeket szétválasztják, így akarván elrettenteni őket attól, hogy megkíséreljék az illegális határátlépést - közölte kedden az ország külügyminisztere.

Luis Videgaray - miután tárgyalt a témáról parlamenti képviselőkkel - bejelentette, hogy a tervvel szembeni fenntartásukról tájékoztatta John Kelly amerikai belbiztonsági minisztert. Az intézkedés „jóvátehetetlen kárt” okozna sok családnak - tette hozzá.

Kelly hétfőn egy tévéinterjúban megerősítette azokat a sajtóhíreket, miszerint a bevándorlási hatóságok a jövőben szétválasztanák az országba illegálisan belépő családokat. Mint kifejtette: a nők és a gyerekek szétválasztásával az a cél, hogy elrettentsék a veszélyes útra vállalkozókat.

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a gyermekekről az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma fog gondoskodni. A szülők őrizetbe kerülnek, s ott várhatják meg kitoloncolásukat vagy a bevándorlási engedélyt.

A jelenlegi gyakorlat szerint a kitoloncolásukat vitató, vagy menekültstátust kérő illegális bevándorlókat az adatok felvétele után általában gyorsan kiengedik az őrizetből, és mindaddig az Egyesült Államokban maradhatnak, amíg az ügyük meg nem oldódik.

Clarissa Martinez, a latin-amerikaiak legnagyobb egyesült államokbeli jogvédő szervezetének, a NCLR-nek az alelnöke azt mondta egy keddi sajtóértekezletén, hogy az intézkedésnek nem volna értelme, mert ily módon az illegális bevándorlók fogva tartása nagyon sokba kerülne.








EZT OLVASTA MÁR?

X