Robbantottak a szentpétervári metróban, tizennégyre nőtt a halottak száma (percről percre)


-A A+

Robbanás történt a szentpétervári metró két különböző állomásán hétfőn, a kedd koradélutáni adatok szerint tizennégyen meghaltak, 51 embert szállítottak kórházba. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint nem lehet egyértelműen terrortámadásról beszélni.

  • Az incidens okát hivatalosan nem közölték.
  • A hatóságok a nap folyamán több alkalommal is kutattak gyanús tárgyak után, és az egyik megállót ki is ürítették.
  • A Nemzeti Terrorellenes Bizottság hivatalos közlése szerint nem kettő, hanem egy robbanás történt a Szennaja Ploscsagy és a Tyehnologicseszkij Insztyitut megállók között.
  • Előbb két, majd nyolc metróállomást zártak le a városban, mostanra azonban az egész vonalon felfüggesztették a metróközlekedést.
  • Az orosz főügyészség szóvivője terrortámadásról beszélt.

13:09
Tizennégyre nőtt az áldozatok száma

Tizennégyre emelkedett a szentpétervári metróban elkövetett pokolgépes robbantás áldozatainak a száma - közölte kedden az orosz egészségügyi miniszter.

Veronyika Szkvorcova szerint 11 ember a helyszínen halt meg, míg hárman később haltak bele súlyos sebesüléseikbe. A szentpétervári kórházakban 49 sebesültet ápolnak, közülük 12-nek súlyos az állapota. Georgij Poltavcsenko szentpétervári kormányzó közölte, hogy három külföldi - fehérorosz, tádzsik és üzbég - állampolgár van az áldozatok között. Az eddig hírek 11 halottról és 45 sebesültről szóltak.

Az orosz média közben arról adott hírt, hogy bombafenyegetés miatt lezárták kedden a szentpétervári metróhálózat egyik legforgalmasabb csomópontját, a Szennaja Ploscsagy, a Szpaszkaja és a Szadovaja állomást. A szerelvények megállás nélkül haladnak végig rajtuk.

08:41
Trump részvétét fejezte ki Putyinnak

Felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és együttérzését fejezte ki a szentpétervári metróban történt robbantás áldozataival és a hozzátartozókkal Donald Trump amerikai államfő - közölte kedd hajnalban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov szerint a két vezető egyetértett abban, hogy a terrorizmus ellen közösen kell harcolni, és megállapodtak abban, hogy tartani fogják a kapcsolatot. A szóvivő elmondta, hogy Trump részvétét fejezte ki a "barbár cselekmény miatt" és kérte, hogy támogató szavait tolmácsolják az orosz népnek.  Putyin köszönetet mondott amerikai hivatali partnerének szolidaritása kifejezéséért.

A Fehér Ház sajtószolgálata azt közölte, hogy Trump elítélte a terrorcselekményt és felajánlotta az Egyesült Államok segítségét a támadás elkövetőinek felelősségre vonásában. A washingtoni tájékoztatás szerint a két elnök között egyetértés volt abban, hogy a terrorizmust gyorsan és határozottan le kell győzni.

08:33

A kazahsztáni Makszim Arisevet nevezték meg az orosz hatóságok a hétfői metrómerénylet elkövetőjeként. A szentpétervári robbantásban legalább 11 ember vesztette életét. 

A hatóságok eleinte nem öngyilkos merénylőre, hanem gazdátlan táskába rejtett bombára gyanakodtak, hétfő éjszakára viszont már a sahid – az arab eredetű szó az oroszban öngyilkos merénylőt jelent – verziója tűnt valószínűbbnek.

A legújabb feltételezések szerint nem volt társa Arisevnek: eszerint ő rejtette el a Ploscsagy Voszsztanyiján a porral oltóba rejtett bombát, amely nem robbant fel, majd ült fel a következő megállónál átszállva a Tyehnologicseszkij Insztyitut felé tartó szerelvényre, amelyen útközben hozta működésbe a bombát.

20:20
Dicsérik a metró vezetőjét

A Nyomozói Bizottság az Interfaxnak dicsérte a szerelvény vezetőjének bölcs döntését, amikor úgy döntött, nem marad az alagútban, hanem azonnal továbbhajt a megállóig. 

Ha nem így tett volna, még több áldozat lehetett volna, hiszen nem tudták volna időben megkezdeni a sebesültek kimentését és a füst villámgyorsan beborította volna az alagutat. (atv.hu)

19:56
Ezt az embert kereshetik

Délután már egy fotót is nyilvánosságra hoztak a lehetséges elkövetőről, a metró térfigyelő kamerája alapján, ami öltözéke alapján muszlim gyökerű férfit mutat. Igaz, a képet az Interfax is csak a Fontanka.ru közösségi oldalára hivatkozva publikálta. (Index)

19:56
Megszólalt a sebesült kislány

Anna Kuznetsova gyermekjogi biztos meglátogatta a kórházban a robbantás kiskorú sérültjét. A kislány a biztosnak elmesélte, mit látott a robbantáskor. Emlékszik a villanásra és arra is, hogyan robbantak szét az üvegszilánkok. Utána az emberek egymáson kezdtek el segíteni.

"Nagyon okos és bátor gyermek. Biztos vagyok benne, hogy minden rendben lesz vele. Most még csak egy kis apróság, aki főiskolára szeretne majd menni. Istenem... mit is mondhatnék.. ő még csak egy gyerek... csak egy GYEREK!!!" - írta feldúltan a Facebook oldalán a gyermekjogi biztos. (atv.hu)

18:36
Az orosz felsőházban terrortámadásról beszéltek

Franz Klincevics az első orosz politikus, aki kimondta, hogy terrortámadás történt a pétervári metróban. Az orosz törvényhozás felsőháza, a Szövetségi Tanács védelmi és biztonsági bizottságában első elnökhelyettesként dolgozó politikus közleményében nyugalomra szólított fel mindenkit, mint megjegyezte, ebben a helyzetben nem szabad pánikot kelteni.

A bizottság elnöke, Viktor Ozerov azt mondta, a terrortámadások minden ismérve megfigyelhető Szentpéterváron. A robbantások forgalmas helyen történtek, a cél pedig a minél több emberi élet kioltása volt. Erre utalnak azok a hírek, hogy a helyszínen srapnelmaradványokat találtak.

18:14
Terrortámadásnak nevezte a történteket az orosz főügyészség szóvivője

Terrortámadásnak minősítette a szentpétervári metróban elkövetett robbantást Alekszandr Kurenoj, az orosz főügyészség szóvivője hétfő délután a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva.

"Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy tisztázzuk, milyen tényezők tették lehetővé ezt a terrortámadást, hogy a jövőben az ilyen eseteket kizárhassuk" - mondta. Más, a szóvivőnél magasabb rangú tisztségviselő egyelőre nem nyilvánította terrorcselekménynek a történteket, és az orosz sajtó nagy része sem nevezi annak. Ugyanez a szóvivő az Interfax hírügynökségnek viszont úgy nyilatkozott, a főügyészség korainak tartja, hogy következtetéseket vonjanak le a metróban történt robbanás okaival kapcsolatban.

17:59
Részvétét fejezi ki a külügyminisztérium

Részvétét fejezi ki a külügyminisztérium a szentpétervári metróban történt robbanás áldozatai családjainak. "Imádkozunk és részvétünket fejezzük ki az oroszországi Szentpéterváron történt röbbanás áldozatai családjainak" - áll a külügyminisztérium hivatalos Twitter-fiókján közzétett üzenetben. 

16:23
Putyin: korai terrortámadásról beszélni

Az orosz elnök munkalátogatáson épp szülővárosában, Szentpéterváron járt a merénylet idején. A város közelében lévő Sztrelnában fogadta Alekszandr Lukasenko belarusz elnököt. Vlagyimir Putyinnak már jelentették a történteket, a hatóság bűncselekmény miatt nyomoz, egyelőre azonban még nem nevezték terrorista akciónak a történteket.

„Korai volna terrortámadásról beszélni, egyelőre minden lehetőséget megvizsgálunk, beleértve a bűncselekmény és a baleset lehetőségét is” – mondta az elnök a Lukasenkóval tartott megbeszélése közben. (Index)










EZT OLVASTA MÁR?

X