Felnőtt tartalom!
Nem vagyok 18 éves
Elmúltam 18 éves

Idegméreg ölhetett a keddi szíriai támadásban


-A A+

A Szíriában kedden végrehajtott feltételezett vegyifegyver-támadás áldozatain idegméregre utaló tüneteket azonosítottak - adta hírül szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Oroszország kivételével szinte mindenki a szíriai kormányt gyanúsítja a támadással.

“A vegyifegyver-támadás valószínűségét növeli a külső sérülések hiánya, és az egymást gyors ütemben követő tünetek hasonlósága, amelyek végén a halál leggyakoribb oka a fulladás” – írta a WHO, amelynek szakértői ennek megfelelően állapították meg a kezelés mikéntjét.

72 halálos áldozat

Szerdára hetvenkettőre emelkedett a keddi feltételezett vegyifegyver-támadás halálos áldozatainak száma az észak-szíriai Han Sejkun településén – állította a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerdán. Más források korábban száznál több halálos áldozatot említettek. Az OSDH úgy tudja, hogy húsz gyerek és 17 nő van a 72 halott között. Az Egészségügyi Világszervezet tudomása szerint 70 ember életét követelte a támadás.

A szíriai hadsereg nyilatkozatban tagadta vegyi fegyverek alkalmazását. Damaszkusz hivatalos közlése szerint csakis hagyományos fegyvereket vetettek be, ám az egyik támadásban megsérült egy, a lázadók birtokában lévő, vegyi fegyvert tartalmazó tartály.

Damszkuszra mutogatnak

A nemzetközi közösség több tagja mindazonáltal a keddi támadást Damaszkusz számlájára írja. Az Egyesült Államok szerint a szíriai légierő szarinnal bombázta Hán Sejkún környékét. Ezzel szemben Moszkva azt állítja, hogy a kormányerők a felkelők egy nagy fegyverraktára ellen hajtottak végre légicsapást, amelynek területén olyan műhelyek voltak, ahol mérgező anyagokkal töltött tüzérségi lövedékeket állítottak elő. Oroszország szerint innen szabadulhattak el a harci gázok.

Boris Johnson brit külügyminiszter szavai szerint ugyanakkor a vegyi fegyverekkel elkövetett támadás minden bizonyítéka az Aszad-rezsimre mutat. Johnson nyilatkozatában teljes mértékben elképzelhetetlennek tartotta, hogy Bassár el-Aszad elnök vezetésével folytatódjon az élet Szíriában, egy olyan kormány mellett, amely saját polgárai ellen vet be tiltott fegyvereket.

Izraeli biztonsági tisztviselők szerint nagyon valószínű, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének legmagasabb szintjén határozták el a vegyi fegyver keddi bevetését Szíriában – értesült a Háárec című újság szerdán. Izraelben úgy vélik, hogy a támadás célja a fegyveres ellenzéki csoportok elleni fenyegető üzenet volt, és a döntés az Aszad-rezsim növekvő önbizalmán alapult. Izrael szerint a rezsim birtokában a vegyi- és biológiai fegyverek tilalmáról született 2003-as egyezmény után is maradtak titokban vegyifegyver-készletek, köztük szarin ideggáz.

Washington is megszólalt

2013-ban a megállapodás keretében felszámolták a vegyifegyver-arzenált előállító infrastruktúra döntő többségét, de Szíria az utóbbi hónapokban az izraeli szakértők szerint megpróbálja újjáépíteni a vegyi fegyverek fejlesztéséért felelős tudományos szervezetét, és igyekszik újraindítani ezen fegyverek gyártását. Jeruzsálem szerint egyelőre nem világos, hogy mindez Aszad pártfogóinak, Iránnak és Oroszországnak a jóváhagyásával történt-e.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter közleményben sürgette Oroszországot és Iránt már kedden, a szíriai Idlíb tartományban történt gáztámadást követően, hogy gyakoroljon nyomást a damaszkuszi kormányra. Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnöknek el kell számolnia a rendszere által végrehajtott gáztámadással. Hozzátette, hogy mind Oroszország, mind Irán – mint az Asztanában kialkudott tűzszünetért garanciát vállaló két állam – erkölcsi felelősséggel is tartozik a gáztámadásért.

Ferenc pápa elborzadt

Elfogadhatatlannak nevezte a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott légicsapást Ferenc pápa szerdán a Szent Péter téri általános audiencián, békét és humanitárius segítséget sürgetve a térség számára. Ferenc pápa kijelentette, hogy “elborzadva” követi a Szíriában zajló eseményeket, és határozottan elítéli az Idlíb térségében történt “elfogadhatatlan tömeggyilkosságot”, amelyben több tucat ember halt meg, közöttük gyermekek is. A katolikus egyházfő hozzátette, imádkozik az áldozatok családtagjaiért.
EZT OLVASTA MÁR?

X