Exit poll eredmények: Emmanuel Macron Franciaország új elnöke


-A A+

Emmanuel Macron nyerte meg vasárnap a francia elnökválasztás második fordulóját a szavazatok 65,5-66,1 százalékával az urnazárás után közölt exit poll eredményei szerint. Marine Le Pen a voksok megközelítőleg 33,9-34,5 százalékát szerezhette meg. Cikkünk frissül.

10:44
Johannis gratuláló levelet is küldött Macronnak

Gratuláló levelet küldött Franciaország megválasztott elnökének, Emmanuel Macronnak a román államfő. Klaus Johannis azt írta: saját, valamint az egész román nép nevében gratulál Emmanuel Macronnak a győzelemhez, és sikereket kíván neki felelősségteljes munkájához.

„Az ön megválasztása révén a francia nép határozottan állást foglalt amellett, hogy Franciaországnak továbbra is az európai projektet kell támogatnia. Románia - Franciaország és a többi partnerállam mellett - részt óhajt venni ezen alapvető fontosságú projekt újraindításában és elmélyítésében, hogy állampolgárainknak nagyobb biztonságot és jólétet biztosítsunk egy bizonytalan és kihívásokkal teli környezetben” – írta Johannis. 

Az államfő hozzátette, kész együtt munkálkodni Franciaország megválasztott elnökével a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésén, a szilárd stratégiai partnerségre alapozva. „Meggyőződésem, hogy a 2018-2019-es, közös kulturális szezon szintén jó alkalmat nyújt majd arra, hogy kifejezésre juttassuk kapcsolataink gazdagságát és sokszínűségét” – nyomatékosította Klaus Johannis. 

10:31
Szakértő: Macron képes volt eladni, hogy valami újat képvisel

Emmanuel Macron, a francia elnökválasztás győztese annak is köszönheti sikerét, hogy egykori szocialista minisztersége ellenére volt képes „eladni”, hogy valami újat képvisel - mondta az MTI-nek Soós Eszter Petronella politológus. A szakértő egy alakuló törésvonalról beszélt az MTI-nek, amely a megválasztott elnök által megtestesített globalizáció és a rivális Marine Le Pen által képviselt lokalizáció között húzódik. Ez a törésvonal nyomta rá bélyegét a választói magatartásra is. Az eddigi hagyományos törésvonal a jobb- és a baloldal között húzódott, a Szocialist Párt és a Köztársaságiak testesítették meg - fogalmazott Soós Eszter Petronella. Hozzátette: Macron győzelmét a szerencse is segítette, hiszen a konzervatív Francois Fillon korrupciós ügye nélkül most nem a megválasztott elnök sikeréről, hanem Fillon győzelméről lehetne beszélni. 

Macron győzelméhez kellett a rendkívül rosszul teljesítő és népszerűtlen francia kormány is, ami egyúttal Szocialista Párt bukását eredményezte - mondta. Akik Macronra szavaztak, elsősorban változást, valami újat szeretnének - mutatott rá a szakértő, aki szerint mindez egyben komoly politikai siker Emmanuel Macron számára. 

Francois Hollande elnök korábbi gazdasági minisztereként ugyanis képes volt "eladni", hogy ő valami újat képvisel - tette hozzá Soós Eszter Petronella. Ennek ellenére nincs Macron-eufória, megválasztásában nagy szerepe van a francia társadalom és elit többsége által szélsőségesnek tartott Marine Le Pen személyének és a vele szemben felálló köztársasági összefogásnak. A franciák eredményeket várnak tőle azon ügyekben, amelyekben mind a Köztársaságiak, mind a szocialisták sikertelenek voltak, mindenekelőtt a munkanélküliség csökkentésében - mondta.

08:48
A román vezetők üdvözlik Macron győzelmét

Klaus Johannis államfő vasárnap este Twitter-üzenetben gratulált a megválasztott francia elnöknek, rámutatva: győzelme nemcsak Franciaország, hanem Európa számára is fontos. "Éljen Franciaország és Románia stratégiai partnersége" - tette hozzá a román elnök.

A szociálliberális kormány vezetője Facebook üzenetben gratulált Macron elnökké választásához. "A francia állampolgárok ma elbátortalanították az Európa-ellenességet és szélsőségességet. Ez a győzelem jó hír Európának és jó hír Romániának is" - írta közösségi oldalán Sorin Grindeanu miniszterelnök.

 

22:17
Tajani: Franciaországgal közösen változtatjuk meg az uniót

Számítok Franciaországra - amely Európa szívében marad -, hogy vele együtt "változtatjuk meg az Európai Uniót, és hogy közelebb visszük azt az európai polgárokhoz" - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében, gratulálva Emmanuel Macron győzelméhez. Tajani üzenetében meghívta a megválasztott francia elnököt az uniós parlament plenáris ülésére, hogy - mint mondta - ott közösen adjanak "igazi válaszokat" az uniós polgároknak.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében gratulált a francia választásokon győztes Macronnak. Hozzátette, a franciák az egyenlőségre, a szabadságra és a testvériségre szavaztak, amellyel nemet mondtak a hamis hírek zsarnokságára.

22:02
Merkel gratulált Macronnak

Twitter-üzenetben gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Angela Merkel német kancellár. "Az Ön győzelme az erős és egyesült Európa, a francia-német barátság győzelme" - hangsúlyozta a német kancellár üzenetében, amelyet szóvivője. Steffen Seibert ismertetett Twitter-oldalán német és francia nyelven. A francia elnökválasztás második fordulója előtti kampányban Angela Merkel mindvégig Emmanuel Macront támogatta Marine Le Pennel szemben.

Sigmar Gabriel külügyminiszter, alkancellár megkönnyebbülésnek nevezte Emmanuel Macron győzelmét. A szociáldemokrata (SPD) politikus az ARD országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: Németországnak és Európának segítenie kell Franciaországnak, hogy Macron elnöksége sikeres legyen, különben az a veszély fenyeget, hogy a következő elnökválasztást Marine Le Pen nyeri meg. A segítség azt jelenti, hogy szakítani kell a "pénzügyi ortodoxiával", államháztartási, költségvetési mozgásteret kell biztosítani a tervezett reformok végrehajtásához - mondta Gabriel. 

21:50
Macron támogatói ünnepelnek

Új lapot nyitunk Franciaország történetében – mondta Macron az AFP-nek, hozzátéve, hogy azt szeretné, ha ez a reményről és a visszaszerzett bizalomról szólna. A jelölt eredményváróján a párizsi Louvre-nál ünnepelnek a támogatók és az aktivisták, akik közösen elénekelték a Marseillaise-t. 

21:44
Theresa May gratulált Macronnak

Gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Theresa May brit miniszterelnök. A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint May a rövid üzenetben "forró gratulációit" küldte a francia elnökválasztás győztesének az elért sikerhez. "Franciaország az egyik legszorosabb szövetségesünk, és készen állunk az együttműködésre az új (francia) elnökkel számos olyan kérdésben, amelyeket egyaránt elsődleges fontosságúnak tartunk" - fogalmaz üzenetében Theresa May.

21:35
Le Pen elismerte vereségét

Marine Le Pen alig tíz perccel az exit poll megjelenése után már ki is állt a nyilvánosság elé, és el is ismerte a vereségét. Pártja, a Nemzeti Front egyik alelnöke a TF1 televíziónak azt is elmondta: Le Pen már felhívta Macront, hogy gratulálon a győzelemhez. A vesztes jelölt rövid beszédében azzal próbált erőt mutatni, hogy a Nemzeti Front lett a legerősebb ellenzéki párt, és már arra kérte támogatóit, hogy tartsanak ki a parlamenti választásra is. (hvg.huÖ

21:25
Juncker: a franciák az európai jövőt választották

Boldog vagyok, hogy a franciák az európai jövőt választották - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében vasárnap este arra reagálva, hogy az exit poll felmérések szerint Emmanuel Macron nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját. A bizottsági elnök hozzátette: együtt Európáért!

 
21:14
Cazeneuve: a franciák elutasították a szélsőjobboldal szörnyű tervét

A francia nép Emmanuel Macront választotta meg az ország új elnökének - jelentette be Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök vasárnap este pár perccel az urnazárás és az exit poll eredményeinek közzététele után. A kormányfő közleményében hangsúlyozta: az eredmény "azoknak a választóknak a tisztánlátásáról tanúskodik, akik elutasították a szélsőjobboldal szörnyű tervét".

Richard Ferrand, a győztes jelölt En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmának főtitkára közölte: Macron ragaszkodni fog ahhoz az ígéretéhez, hogy egységet teremt és megújítja a francia politikai rendszert. (MTI)

21:03
Hivatalos exit poll: Macron nyerte a választásokat

A függetlenként induló, Európa-barát Emmanuel Macron nyerte meg vasárnap a francia elnökválasztás második fordulóját a szavazatok 65,5-66,1 százalékával az urnazárás után közölt exit poll eredményei szerint.

A radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a voksok megközelítőleg 33,9-34,5 százalékát szerezhette meg. 

Európa-szerte fokozott érdeklődés követte a franciaországi voksolást, hiszen az ötödik köztársaság megalapítása óta - csaknem 60 éve - ez volt az első alkalom, hogy egyik nagyobb jobbközép vagy balközép párt jelöltje sem jutott be az elnökválasztás második fordulójába.

A 39 éves Emmanuel Macron egy éve hozta létre a magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmát.
 

20:40
Belga lapok: Macron győzött

Négy - közelebbről nem megnevezett - intézet felmérése szerint Macron a szavazatok több mint 60 százalékát szerezheti meg a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel szemben - jelentette a Le Soir című belga lap internetes oldalán. 
Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió előrejelzése szerint Macron a voksok 62-64 százalékát kaphatja. Ezek a becslések nem részeredményeken, hanem a választás napján készült közvélemény-kutatásokon alapulnak. (MTI)

20:35
A többi jelölt szavazói Macront támogatják

Az Ifop közvélemény-kutató cég felmérése szerint az első fordulóban kiesett három legerősebb elnökjelölt mindegyikének szavazói nagyobb arányban támogatják Macront, mint Le Pent. Benoit Hamon szocialista jelölt híveinek 69 százaléka adhatja voksát a centrista politikusra (csak 5 százalék pártol át Le Penhez), a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon szavazóinál 51 százalék ez az arány (12 százalék támogatja a Le Pent), míg a konzervatív Francois Fillon esetében a rá voksolók 42 százaléka Macronhoz, 31 százaléka a radikális jobboldalhoz húz, a többi támogató nem járul az urnákhoz. (MNO)










EZT OLVASTA MÁR?

X