Megosztja Amerikát a klímaegyezmény felmondása


-A A+

A republikánusok üdvözlik, a demokraták elítélik, s az amerikai gazdasági élet egyes szereplői ostorozzák a klímaegyezmény felmondását. Elon Musk, aki a többi között az elektromos autókat gyártó Tesla vezetője is, bejelentette: kilép az elnök gazdasági tanácsadó testületéből.

A vezető republikánus politikusok egy része közleményben és nyilatkozatban foglalt állást Trump elnök döntése mellett. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke közleményében „kimunkálatlan megállapodásnak” minősítve a klímaegyezményt, elismerően nyilatkozott és helyeselte Donald Trump elnök döntését az egyezmény egyoldalú felmondásáról. Ryan emlékeztetett arra, hogy az egyezményt Barack Obama volt elnök aláírta ugyan, de a szenátus nem ratifikálta. Az egyezmény előírásainak betartása az energiaárak emelkedéséhez vezetett volna, s különösen a középosztályt és az alacsony jövedelmű amerikaiakat sújtotta volna - hangoztatta a házelnök.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője nyilatkozatban üdvözölte a párizsi egyezmény felmondását. „Megtapsolom Trump elnököt és kormányzatát, mert újabb jelentős csapást mért az Obama-adminisztráció hazai energiatermelést és munkahelyeket sújtó támadására” - fogalmazott nyilatkozatában a kentuckyi politikus. McConnell szintén a középosztály és a munkásrétegek védelmének fontosságát emelte ki, mint fogalmazott: döntésével Donald Trump megújította a középosztálybeli családok és munkások iránti elkötelezettségét, s azt, hogy megvédi őket a magas energiaáraktól és munkahelyeik elvesztésétől.

Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor rövid Twitter-bejegyzésében azt közölte: támogatja Trump elnök javaslatát a klímaegyezménybe történő visszatéréshez, „ha Amerika és az amerikai üzleti élet számára jobb megállapodás születik”.

Támogatta a döntést Rick Perry energetikai miniszter és Joe Manchin nyugat-virginiai demokrata párti szenátor is. Manchin - akinek államában a legtöbb bezárt szénbánya található - azt hangsúlyozta, hogy a párizsi egyezmény nem biztosította a környezetvédelem és a gazdaság egyensúlyát, s olyan egyensúly kialakítására van szükség, amely figyelembe veszi az energiatermelő államok, mint például Nyugat-Virginia érdekeit is.

Vezető demokrata párti politikusok elítélték az egyezmény felmondását

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője „történelmi léptékű pusztító kudarcnak” nevezte a döntést, amelyre szerinte „a jövő nemzedékek úgy tekintenek majd vissza, mint a 21. század egyik legrosszabb politikai lépésére”. Schumer gazdasági, környezetvédelmi és geopolitikai szempontból egyaránt kártékonynak nevezte ezt.

Hasonlóképpen nyilatkozott Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi csoportjának vezetője. Ellenérzésüket fejezték ki az amerikai gazdasági élet egyes befolyásos szereplői is. Elítélte a döntést a General Motors, az Egyesült Államok elsőszámú autógyártó cége.

A General Electric vezetője, Jeff Immelt Twitter-bejegyzésében arra buzdította a gazdasági élet szereplőit, hogy a döntés ellensúlyozására a maguk területén tegyenek meg mindent a környezet védelme érdekében.

Barack Obama: a Trump-kormányzat „elutasítja a jövőt”

Barack Obama volt amerikai elnök percekkel a bejelentése után közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy a döntéssel a Trump-kormányzat „elutasítja a jövőt”. Barack Obama ugyanakkor hangsúlyozta: Trump elnök döntése nem akadályozza a környezetvédelmi intézkedéseket és a klímavédelmet a világ többi részén.

Közleményében Obama emlékeztetett arra is, hogy a párizsi egyezményt „a világpolitikában betöltött amerikai vezető szerepnek” köszönhetően fogadták el. Álláspontja szerint „a magánszektor máris döntött, és olyan jövőt választott, amelyben visszafogott a szénfelhasználás”. Úgy vélekedett, hogy a klímaegyezményben részt vevő országok aratják majd le az egyezmény „gyümölcseit” mind az új munkahelyek megteremtésében, mind a kreativitást igénylő állások megteremtésében.

Obama már a bejelentés elhangzása előtt, csütörtökön reggel is kiadott egy közleményt, amelyben bírálta az akkor még csak várható döntést. „Bízom benne, hogy szövetségi államaink, városaink és vállalkozásaink szembeszállnak e döntéssel és még többet tesznek majd annak érdekében, hogy Földünket olyannak őrizhessük meg a jövő nemzedékei számára, mint amilyen most” - szögezte le csütörtök reggeli, első közleményében a volt elnök.

Polgármesterek és kormányzók összefognak a klímavédelemért

Pittsburgh polgármestere, Bill Peduto, azt követően, hogy Trump elnök bejelentette kilépését a párizsi klímaegyezményből, nyilatkozatban szögezte le, hogy a város továbbra is tiszteletben tartja a klímaegyezményt.

A kilépést bejelentő beszédében Donald Trump a pennsylvaniai Pittsburgh városát hozta fel példaként, hogy igazolja az „Amerika mindenekelőtt” jegyében megfogalmazott álláspontját. Bill Peduto, a város demokrata párti polgármestere erre reagálva közölte: inkább Párizs, mint Washington felé fordul, vagyis inkább ért egyet a párizsi klímaegyezménnyel, mint a washingtoni döntéssel. „Az Egyesült Államok Szíriához, Nicaraguához és Oroszországhoz csatlakozik döntésével, miszerint nem vesz részt a párizsi megállapodásban. Most a városokon a sor, hogy kezükbe vegyék a zöld gazdaság sorsát” - szögezte le a polgármester.A beszédben Trump elnök így fogalmazott: „engem azért választottak meg, hogy Pittsburgh és ne Párizs lakóit képviseljem”. Majd hozzátette: „itt az ideje, hogy az ország legjobb helyeinek számító ohiói Youngstown városát, a michigani Detroitot és a pennsylvaniai Pittsburghöt helyezzük a franciaországi Párizs elé”. Peduto polgármester erre válaszként hangsúlyozta: „Pittsburgh polgármestereként biztosíthatom, hogy gazdaságunk és jövőnk érdekében mi a párizsi megállapodás előírásait követjük majd”.

Trump elnök beszéde után több tucat amerikai város és szövetségi állam azonnal ellenvéleményét hangoztatta, és szervezkedni kezdett a klímaegyezményt tiszteletben tartók tábora is. Pittsburgh polgármestere mellett a massachusettsi Boston, New York és a louisianai New Orleans polgármesterei tettek hitet a párizsi egyezmény mellett. Mindhárom nagyváros polgármestere demokrata párti politikus.

A Polgármesterek a Klímavédelemért nevű laza szervezet - amely az Egyesült Államok 61 polgármesterét fogja össze - csütörtökön este nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezte: tiszteletben tartják és végrehajtják a párizsi megállapodásban foglalt vállalásaikat. New York, Washington és Kalifornia államok kormányzói - szintén demokrata párti politikusok - ugyancsak összefogtak, és az Egyesült Államok Klímavédelmi Szövetsége néven laza szervezetet hoztak létre. „Mivel az elnök engedély nélkül távol maradt e rendkívül fontos emberi törekvéstől, ezért Kaliforniának és más szövetségi államoknak kell előlépniük” - fogalmazott közleményében Jerry Brown kaliforniai kormányzó. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója pedig azt ígérte, hogy a három szövetségi állam közösen megvalósítja majd a párizsi egyezményben foglaltakat.








EZT OLVASTA MÁR?

X