Hamenei szerint nem igaz, hogy az Egyesült Államok harcol az Iszlám Állam ellen


-A A+

Nem igaz, hogy az Egyesült Államok harcol az Iszlám Állam ellen, mindazok, akik valóban meg akarják semmisíteni ezt a dzsihadista szervezetet, szemben állnak Washingtonnal - ezt a gondolatot fejtette ki hétfőn Szajed Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a magas rangú iráni vezetőkkel tartott egyik találkozón.

Hamenei saját internetes oldalán visszautasította azt az amerikai vádat, miszerint Teherán destabilizálja a térség helyzetét. Sőt, ellentámadásba lendült, magát a tengerentúli hatalmat vádolva ugyanezzel.

Éppen az Egyesült Államok ingatja meg szövetségeseivel együtt a közel-keleti helyzetet saját tetteivel – hangoztatta az ajatolláh, aki hazugságnak nevezte azt az állítást, miszerint az amerikaiak vezette koalíció valóban harcol az Iszlám Állam ellen. „Ki teremtette az Iszlám Államot? Amerika!” – mondta Hamenei, szerinte akik valóban meg akarják semmisíteni ezt a dzsihadista szervezetet, szemben állnak Washingtonnal.

Válaszolt Donald Trump amerikai elnöknek arra a megnyilatkozására is, amely szerint Iránban lábbal tiporják az emberi jogokat. „Az a tény, hogy amerikai hivatalos személyek ilyen nyilatkozatokat tesznek, lényegében egy szintre kerülnek Szaúd-Arábia középkori vezetőivel” – mondta az iráni vallási és politikai vezető.

Hamenei egyébként korábban nem kevesebbel vádolta meg Washingtont és Rijádot, mint azzal, hogy közük volt az iráni parlament és a Khomeini-mauzóleum ellen a múlt hét közepén elkövetett merényletekhez. Hangsúlyozta, hogy a támadás nem gyengíti meg az „iráni nemzet eltökéltségét”, hanem csak erősíti „az Egyesült Államok és regionális besúgói, köztük Szaúd-Arábia kormányai iránt érzett gyűlöletet”.

Szavaira „rímelt” akkor Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke, aki az „Iszlám Állam nemzetközi változatának” nevezte az Egyesült Államokat, amely szerinte „pénzre cserélte a demokráciát”, utalva ezzel arra, hogy Donald Trump május közepén fegyvereladási megállapodásokat kötött Rijáddal 460 milliárd dollár értékben.








EZT OLVASTA MÁR?

X