Borbély László: politikai akarat szükséges a fenntartható fejlődési célok megvalósításához


-A A+

Borbély László államtanácsos július 18–21. között New Yorkban, az ENSZ magas szintű politikai fórumán vett részt.

Ez a második találkozó, miután a két évvel ezelőtti Fenntartható Fejlődési Csúcson az ENSZ 193 tagállama egyhangú döntéssel fogadta el az új globális fenntartható fejlődési keretrendszert – az Agenda 2030 dokumentumot –, amely a szegénység felszámolását és a fenntartható jövő felépítését tűzi ki célul 2030-ig.

Az eseményen Borbély László Jeffrey Sachs professzorral is egyeztetett, aki jelenleg a világ egyik legelismertebb közgazdásza. A beszélgetés során Sachs azt hangsúlyozta: nagyon fontos az egyetemi és az akadémiai szférának a bevonása a fenntartható fejlődési célok gyakorlatba ültetéséhez. Borbély László meghívta a professzort Romániába. Olga Algayerovaval, az ENSZ gazdasági regionális bizottságának vezetőjével is találkozva hangsúlyozták, hogy az Agenda céljainak megvalósítása érdekében a regionális együttműködés, illetve az oktatás és a kommunikáció megerősítése ezen témakör kapcsán létfontosságú.

A találkozón 43 ország mutatott be jelentést a fenntartható fejlődési célok kivitelezése terén, Borbély László a Svédországra, Panamára és Nigériára vonatkozó jelentések kapcsán szólalt fel meghívott előadóként. Elmondta, a következő pár év döntő jelentőségű lesz a fejlődési célok megvalósítása érdekében.

„Politikai akarat és koherens intézményes háttér kell ahhoz, hogy ez megvalósuljon. Fontos lépés, hogy Romániában megalakult a fenntartható fejlődési célokat koordináló főosztály, hiszen az ország jövőben mutatja be jelentését. A következő periódusban egy koherens és fenntartható stratégiát kell kidolgoznunk, amely konkrét intézkedéseket fogalmaz meg” – fogalmazott Borbély, aki New York-i látogatása során Peter Thomsonnal, az ENSZ közgyűlésének elnökével is találkozott.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X