A külföldön élő olaszok lehetnek a mérleg nyelve a választásokon


-A A+

Több mint hárommillió külföldön élő olasz jogosult részt venni a parlamenti választásokon, és szavazatuk döntő lehet a római szenátus helyeinek elosztásában - írta az olasz sajtó pénteken. A külföldön letelepedett olasz állampolgárok tizenkét képviselőt választanak a római parlament alsóházába és hat szenátort a felsőházba.

A világ különböző részein élő és dolgozó olaszoknak február 9-ig kell megkapniuk postán az olasz belügyminisztériumtól a szavazólapokat tartalmazó borítékot, amelyet február 14-ig kell eljuttatniuk a hozzájuk legközelebb eső olasz konzulátusra. Innen küldik el a szavazólapokat Rómába, ahol február 25-én számlálják össze azokat az Olaszországban leadott szavazatokkal együtt - emlékeztetett a La Repubblica című olasz lap hírportálja. Little-Italy

A külföldi olaszok szavazata meghatározó lehet a szenátust illetően. Ezért folyik verseny a voksukért az olaszországi bal- és jobbközép részéről is - hangoztatta az Il Messaggero. A római napilap megjegyezte, hogy 2006-ban az akkor az Unió nevet viselő és Romano Prodi vezette balközép a külföldi olaszok szavazataival győzte le a Silvio Berlusconi vezette jobbközépet. 2008-ban viszont nem volt döntő a szavazatuk, a jobbközép nélkülük is megszerezte a parlamenti többséget.

A külföldi olaszok 2006 óta vesznek részt az anyaországban rendezett választásokon. Eddig a legnagyobb részvételt (40 százalék) a 2008-as választásokon mutatták fel.

Szavazásra azok jogosultak, akik több mint egy éve külföldön tartózkodnak, és regisztrálták magukat a külföldi olaszokat nyilvántartó kormányhivatalban (Aire).

Öt körzetben szavaznak: az Európában élő olaszok 5 képviselőt és 2 szenátort választanak, Dél-Amerikában 4 képviselőt és 2 szenátort, Közép- és Észak-Amerikában 2 képviselőt és 1 szenátort, az Afrika-Ázsia-Óceánia választási körzetben 1 képviselőt és 1 szenátort.

Tavaly több mint 4,2 millió volt a külföldön élő olaszok száma, közülük több mint 3,5 millió vehet részt a képviselők megválasztásában, 3,2 millió pedig a szenátorokéban. Utóbbi szám azért kevesebb valamivel, mert a szenátorok megválasztásában csak a 25 évesnél idősebb olaszok vehetnek részt.

A külföldi olaszok mintegy 37 százaléka él több mint 15 éve külföldön, 19 százalékuk 65 év feletti, 38,3 százaléka már külföldön született. 53 százalékuk Olaszország déli részéről származik, a legtöbben Szicíliából.

A legtöbb olasz Argentínában (660 ezer) és Németországban (640 ezer) él. Svájcban 300 ezerre, az Egyesült Államokban 200 ezerre, Ausztráliában pedig 130 ezerre tehető az olaszok száma.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X