Furgon hajtott a tömegbe Barcelonában, halottak is vannak (percről percre)


-A A+

Kisteherautó hajtott gyalogosok közé Barcelona központjában csütörtök délután, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Legkevesebb 14 ember meghalt, és 130 körüli a sérültek száma. Három román állampolgár is megsérült az Iszlám Állam által felvállalt merényletben. Cikkünk frissül.

  • egy fehér színű furgon hajtott a tömegbe a La Ramblán, a Plaza de Catalunáról érkezett a kocsi
  • 530 méteren keresztül hajtott, miközben sok embert elgázolt, mindenki fejvesztve menekült
  • a merényletnek 14 halálos áldozata, több mint 130 sebesültje van
  • három román állampolgár is megsérült
13:10
Anton Anton: egész életemben a folyadékok professzora voltam

Egy életen át a „folyadékok professzora” volt - mondta az energiaügyi tárca élére javasolt Anton Anton a parlamenti szakbizottsági meghallgatását követően. A jelölt hangsúlyozta annak a minisztériumnak a jelentőségét, amelynek élére nevesítették.

„Azt hiszem, az energia a gazdaság kulcsfontosságú alkotóeleme. Ezt nem én találtam ki, ezt mindannyian tudjuk. Ha nincs energia, akkor nem gyullad ki az az égő, amivel filmezünk. Ha nincs energiánk, nem működnek a telefonok, ha nincs energiánk, nem működik semmi. Éppen elegendő világvége-film van, amelyeken láthatták, hogy az energia hiánya egy másfajta társadalmat eredményezne. Éppen ezért úgy gondolom, hogy az energiaügyi minisztériumnak tiszta és világos elgondoláson alapuló országos stratégiát kell kidolgoznia” - mondta Anton.

A leendő energiaügyi miniszter azt mondta: egész életében a folyadékokról oktatott. „Egész életemben a folyadékok professzora voltam, hidraulikus gépeket készítettem, hidraulikát tanítottam. Mindenféle folyadékról (...), én a folyadékok professzora vagyok” - mondta Anton Anton az újságíróknak.

16:00
Megölhették a terroristát

A Cambrilsben megölt öt terrorista egyike lehetett volna a furgon vezetője, aki 13 embert ölt meg Barcelonában - mondta a rendőrség.

15:01
Már tizennégy halálos áldozata van a terrortámadásnak

A katalán sürgősségi szolgálat közlése szerint a Cambrilsban elgázolt egyik nő belehalt sérüléseibe a kórházban. Antoni Comín katalán egészségügyi tanácsos péntek kora délután elmondta, hogy a barcelonai merénylet sebesültjeinek száma 130, köztük 16 súlyos állapotban van. 

A katalán polgári védelmi főigazgatóság pénteki tájékoztatása szerint 34 országból vannak áldozatok a két merényletben. Az egyik sérült magyar. A Jornal de Notícias című portugál napilap szerint a halálos áldozatok között van egy portugál állampolgár, az RTP portugál televízió szerint további két portugál állampolgár eltűnt a merényletet követően Barcelonában. Azt nem tudni, hogy az eltűntek egyik-e a halálos áldozat.

13:06
Robbantani is akartak a merénylők

A spanyol hatóságok azt feltételezik, hogy összesen nyolcan vehettek részt a barcelonai gázolás megszervezésében. A forrás szerint a szélsőségesek gázpalackokkal is akartak robbantani a merényletben. "Elsődleges célunk az, hogy felfedjük ezeknek az embereknek a kilétét, hogy bizonyítékot találjunk, és megmutassuk, hogyan kapcsolódnak egymáshoz azok, akik kibérelték a kisteherautót, és azok, akiknek sikerült megszökniük" – mondta Joaquím Forn katalán kormányzati tisztségviselő.

12:18
Egy terroristasejt tagjai követték el a merényleteket

Az El Pais szerint a barcelonai és cambrilsi támadók egy 12 fős terroristasejt tagjai voltak.

11:20

Egy harmadik román állampolgárságú sérültet is azonosítottak a barcelonai támadást követően, tájékoztatta az Agerprest pénteken a külügyminisztérium. "A spanyol hatóságok péntek reggel tájékoztatták Románia barcelonai konzulátusát, hogy a terrortámadás sérültjei között egy harmadik román állampolgárságú személyt azonosítottak. A hivatalos források szerint kórházban ápolják a sérültet, állapota nem súlyos" – közölte a külügy.

10:51
Moussa Oukabirt vádolják a terrortámadás elkövetésével

A katalán El Periodico közzétett egy fotót, amely Moussa Oukabirt, a Ramblán történt csütörtöki terrortámadás feltételezett elkövetőjét, a tömegbe hajtó sofőrt ábrázolja. A fiú a Ripollban letartóztatott Driss Oukabir öccse, mindössze 18 éves, maga is Ripollban él, és csak az utóbbi hónapokban radikalizálódhatott. A nyomozók szerint egy nagyon fiatalokból álló dzsihadista csoport tagja lehetett, amely csak az utóbbi hónapokban alakult ki, ezért nehéz lett volna felismerni.

10:35
Hamis robbanóövet hordtak a cambrilsi merénylők

A katalán belügyi tanácsos egy rádióban beszélt arról, hogy nem volt náluk valódi robbanószer, a robbanóöveik hamisak voltak.

10:17
Magyar állampolgár is lehet az áldozatok között

A BBC 18 államot sorol fel, amelynek állampolgárai áldozatai lettek a támadásoknak. Franciaországot, Németországot, Spanyolországot, Hollandiát, Argentínát, Venezuelát, Belgiumot, Ausztráliát, Perut, Írországot, Görögországot, Kubát, Macedóniát, Kínát, Olaszországot és Algériát említik Románia és Magyarország mellett.

10:02
Driss Oukabir feladta magát

A hírekben szereplő férfi, Driss Oukabir feladta magát a rendőrségen, miután meglátta a fotóját a hírekben. Az ő papírjaival bérelték az autót. A férfi azt állítja, a támadás idején 106 kilométerre volt Barcelonától. Rendőrségi források szerint a férfi azt is mondta, talán a testvére lophatta el az igazolványát, és mindenben együttműködik a hatóságokkal.

09:47
Letartóztattak egy újabb gyanúsítottat

Letartóztattak egy harmadik embert Ripollban a barcelonai terrortámadással összefüggésben – közölte a katalán rádió.

08:02
Még mindig szökésben a barcelonai sofőr

Joaquín Forn katalán belügyminiszter megerősítette, hogy a barcelonai merényletben gázoló kisteherautó sofőrje még mindig szökésben van.

07:50
Köze van egymáshoz a két merényletnek

A Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen péntekre virradóan elkövetett merényletnek köze van az előző napi barcelonaihoz - közölte a katalán kormány. Joaquín Forn katalán belügyminiszter azt mondta: a hét embert megsebesítő gázolásos merényletet ugyanúgy követték el, mint a barcelonait. Azt nem árulta el, hogy a hatóságok mi alapján látnak kapcsolatot a két eset között.

07:46

Két román állampolgár is megsérült Barcelonában a csütörtöki gázolásos merényletben. A román külügyminisztérium péntek reggeli tájékoztatása szerint mindkettőjüket kórházba szállították, állapotuk stabil. A legfrissebb hivatalos tájékoztatás szerint 13-an haltak meg, és 88-an sebesültek meg a merényletben, több mint húsz országból.

07:30

A katalán rendőrség agyonlőtt öt feltételezett terroristát egy éjszakai akcióban - jelentette be egy szóvivő pénteken. A tájékoztatás szerint az illetők szintén gázolásos merényletet követtek el a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő Cambrils tengerparti üdülőhely központjában, és hét embert megsebesítettek, kettőt közülük súlyosan. A rendőrség a nyomukba eredt, rajtuk ütött, és lelőtte őket. Az életben maradt személy állapota súlyos.












EZT OLVASTA MÁR?

X