FRISSÍTVE - Robbanásig feszült a helyzet Barcelonában


-A A+

​FRISSÍTVE: Robbanásig feszült a helyzet szerdán délelőtt Barcelonában, amikor a spanyol katonai rendőrség alakulatai behatoltak a katalán kormányzat gazdasági minisztériumába. A hatóságok a függetlenségi népszavazással kapcsolatos iratokat keresnek, letartóztatások is voltak. A katalán fővárosban tiltakozó tüntetés kezdődött.

Madrid az elmúlt napokban megfélemlítő kampányt indított az október elsejére tervezett katalán függetlenségi referendum megakadályozása céljából. Mint ismeretes, a spanyol alkotmánybíróság szeptember 8-án felfüggesztette az október 1-jére kiírt katalán függetlenségi népszavazást. A referendumot kiíró rendeletet, valamint a népszavazásról szóló törvényt a spanyol kormány támadta meg a bíróságon, amely néhány órával a beadvány megérkezése után döntött is az eljárásba vételéről. Ráadásul vádat emeltek a katalán parlament népszavazást kiíró vezetői ellen, a népszavazáshoz előkészített iratokat, így például a szavazólapokat is le akarják foglalni.

Szerdán delelőtt futótűzként terjedt el Barcelonában a hír, hogy a katalán önkormányzat gazdasági központjában a reggel megjelentek a spnayol katonai rendőrség (Guardia Civil) munkatársai, ahol házkutatást végenek, a referendummal kapcsolatos iratokat foglalnak le.

A katalán parlament Twitter-fiókján keresztül szólította fel a függetlenségi harc híveit, hogy siessenek az épület elé „megvédeni az intézményeinket”; ezekben az órákban egyre növekvő tömeg veszi körül az épületet.

A jövő vasárnapi függetlenségi népszavazásról a Maszol kiküldött tudósítója Barcelonából számol be.

Amúgy nem csak a gazdasági minisztérium ellen intézett „támadást” a spanyol rendőrség, hasonló házkutatásokat tartanak a külügyi és szociális szolgáltatások főosztályán is.

Spanyol médiajelentések szerint legalább 12 magas rangú katalán tisztségviselőt letartóztattak , közöttük Josep Maria Jové katalán miniszterelnök-helyettes kabinetfőnökét is.

Jordi Sànchez, a katalán parlament elnöke békés ellenállásra szólította fel a lakosságot. „Itt az idő. Békésen ellenállunk. Erőszakmentesen védjük meg az intézményeinket” - írta közösségi oldalára.

FRISSÍTÉS: Szavazólapokat foglaltak le

A hatóság a spanyol kormány és az alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek minősített, felfüggesztett referendummal kapcsolatos dokumentumokat keres a házkutatások során. Előző éjjel már nagy mennyiségű ilyen iratot – nagy részük vélhetően szavazólap – találtak a rendőrök.

A katalán elnökhelyettes, Oriol Junqueras a TV3 katalán televíziónak azt mondta: ami történik, túlmegy minden demokratikus garancián, és sérti az állampolgárok alapvető jogait. "Nem fogjuk engedni" – jelentette ki. Carles Puigdemont katalán elnök rendkívüli kormányülést hívott össze.

Kiszúrták a csendőrautók gumiját

A gazdasági tanácsos hivatalánál délutánra a hatóságok szerint csaknem négyezer ember gyűlt össze az utcán. "Szavazunk!", "Fegyvereink a (szavazó)urnák" - kiabálták, és többször elénekelték a katalán himnuszt is. A tiltakozók egy csendőrautó kerekének gumiabroncsait kiszúrták.

A törvénysértésre, az alkotmány ellen irányuló cselekvésre az államnak reagálnia kell - mondta Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök a parlament alsóházának ülésén, amelyet ez a téma uralt. A spanyol kormányfő szerint nincs olyan demokratikus állam a világon, amely elfogadja, amit Katalóniában terveznek, és hozzátette, hogy ráadásul figyelmeztették őket, tudták, hogy a referendumot nem lehet megrendezni, mert az sérti a nemzeti szuverenitást.

A Barcelonában zajló csendőri akció elleni tiltakozásként a spanyol parlament katalán pártjainak képviselői elhagyták az üléstermet.

Carles Puigdemont, katalán elnök rendkívüli kormányülést hívott össze az ügyben, amelyet követően hivatalos televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott: "elutasítjuk és elítéljük a spanyol kormány totalitárius fellépését". Mint mondta, a katalán kormányt "agresszió" érte a spanyol kormány részéről, amely kívül esik a törvényes kereteken. „A spanyol állam de facto felfüggesztette Katalónia önrendelkezését" - jelentette ki, egyúttal a katalán kormány támogatásáról és védelméről biztosított mindenkit, akit a hatóságok őrizetbe vettek. A katalán elnök szavai szerint ez a demokrácia szégyene, a spanyol kormány pedig átlépte azt a határvonalat, amely elválasztja a totalitárius rezsimektől. Carles Puigdemont azt is mondta: nem fogadják el a visszatérését a múltba, és azt sem, hogy ne hagyják dönteni őket a jövőről. Megerősítette: október 1-én szavaznak, "békés", és "masszív" választ adnak a spanyol kormánynak, addig azonban - mint mondta - "szilárdságra és nyugalomra" van szükség.

„Szégyen, hogy Spanyolországban lehetnek politikai fogvatartottak, ahelyett, hogy párbeszéddel és józansággal néznének szembe egy politikai problémával" - fejtette ki véleményét Pablo Iglesias, a spanyol parlamentben ellenzékben lévő baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) nevű párt főtitkára, amely a törvényhozás harmadik legnagyobb pártja.

A spanyol parlament legnagyobb ellenzéki erejének számító Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), és a negyedik legnagyobb Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, korábban már támogatásáról biztosította a konzervatív Néppárt (PP) vezette spanyol kormányt "az alkotmány védelmében" és "az illegális népszavazás megakadályozásában". Ezen pártok vezetőivel a spanyol miniszterelnök napközben rendkívüli tanácskozást folytatott.

Az FC Barcelona is támogatja a referendumot

Hivatalos közleményt adott ki az FC Barcelona csapata szerdán délután, amelyben „a nemzeti ideálok védelmének történelmi elkötelezettségéhez, a demokráciához, a szólásszabadsághoz és az önrendelkezéshez hűen elítél minden olyan lépést, amely a felsorolt jogokat csorbítaná”.

Josep Vives elnök teljes támogatásáról biztosította mindazokat a szemékyeket és intézményeket, amelyek a fentebb felsorolt jogok tiszteletben tartása érdekében dolgoznak.

Spanyolország több városában - többek között Madridban is - szerveznek az esti órákban szimpátiatüntetéseket a katalánok mellett.

 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X