Román parlamenti küldöttség látogat Ukrajnába az oktatási törvény miatt


-A A+

Ukrajnába látogat a román parlamenti küldöttség, miután Petro Porosenko ukrán államfő aláírta az új oktatási törvényt - ez a döntés született meg a vitatott jogszabály miatt megalakult delegáció és Oleksandr Bankov, Ukrajna bukaresti nagykövete között lezajlott keddi találkozón. 

Az ukrán diplomata biztosította tárgyalópartnereit, hogy a törvény nem zárja ki a nemzetközi szakértői vélemények figyelembevételét.„Készek vagyunk kielemezni azokat a rendelkezéseket, amelyek aggodalommal töltik el a szomszédos és partneri országokat, oly módon, hogy figyelembe vegyük a szakemberek következtetéseit, amelyek nyomán Ukrajna is esetleg megtesz vagy nem tesz meg bizonyos lépéseket” - mondta Oleksandr Bankov, hozzátéve, hogy várják a nemzetközi jogi szakértők véleményét, akik a kisebbségi nyelvek európai chartája és a nemzeti kisebbségek védelmének keretegyezményét is figyelembe veszik az elemzés során.

„Jelenlegi formájában a törvény, ahogy azt 7. cikkelye előírja, csak egy vagy több tantárgy tanulását teszi lehetővé az illető kisebbség nyelvén. (...) Itt a tanügyminisztériumok közti megbeszélésre van szükség, egy közös megközelítés érdekében” - tette hozzá a nagykövet. 

Oleksandr Bankov kijelentette: lépéseket tesznek a román törvényhozókból álló delegáció kijevi látogatásának előkészítésére, hogy a küldöttség tagjai tárgyalhassanak az ukrán parlament tagjaival és a tanügyminiszterrel. 








EZT OLVASTA MÁR?

X