A katalán parlament elnöke a Maszolnak: a spanyol kormánynak el kell számolnia az erőszakkal


-A A+

Rendkívül jó döntésnek bizonyult, hogy a Maszol kiküldött tudósítója a barcelonai Gótikus negyedben található Cervantes iskolát választotta főhadiszállásául a katalán függetlenségi népszavazás alatt, ugyanis urnazárás után „ölébe pottyant” egy exkluzív nyilatkozat Carme Forcadelltől, a katalán parlament elnökétől.

A politikus pár perccel az urnazárás előtt érkezett meg a Cervantes iskolába, ahol sorra járta az asztalokat, és személyesen megköszönte a szavazóbiztosok munkáját.

Kilenc órakor tömeges visszaszámlálással ünnepelte meg a szavazókörzetet "védő" lakosság a sikeres szavazást, majd megnyitották az urnákat, és elkezdték a szavazatok megszámolását. Eközben a Maszol munkatársa - Carme Forcadell sajtósával folytatott rövid egyeztetés után - egy kérdést is feltehetett a katalán parlament elnökének.

- Az egész világ szeme ma Katalónián volt, mit gondol, hogyan vizsgázott a katalán nép?

- Büszke vagyok a katalán népre, mert megvédte a demokráciát, megvédte a szavazókörzeteket. Az emberek megmutatták, hogy szabad, független állam akarunk lenni, megmutatták, hogy mi akarunk dönteni a jövőnkről. A spanyol kormánynak pedig el kell számolnia a világ előtt azzal az erőszakkal, ami ma Katalóniában megtörtént. Az egész az ő felelőségük.

A szavazatok megszámolása után az iskola erélyéről közölték az összegyültekkel az eredményt, amely természetesen az Igen szavazatok fölényes győzelmét hozta. A lakosság ezután elénekelte a katalán nemzeti himnuszt, az Els Segadort.
Este 10 órakor az erkélyekre kiálltakhoz csatlakozva megkongatták az edényeket, megzörgették a kulcsokat. 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X