Hatályba lépett az ukrán televíziókban az államnyelvi kvótát meghatározó törvény


-A A+

Hatályba lépett pénteken Ukrajnában az a törvény, amely előírja a televízióknak, mekkora százalékban kötelesek ukrán nyelvű műsorokat sugározniuk.

Az UNIAN ukrán hírügynökség tájékoztatása alapján az országos sugárzású televíziókon heti arányban a műsorok és filmek legalább 75 százalékának ukrán nyelvűeknek kell lenniük, a regionális csatornákon pedig 60 százaléknak.

Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy a rádióadások tekintetében egy hasonló jogszabály 2016 novemberében lépett életbe. A rendelkezés az ukrán nyelvre történő fokozatos áttérést írt elő a rádióknak. Eszerint a jogszabály életbe lépesekor még csak arra kötelezték a rádióállomásokat, hogy a zeneszámok 25 százaléka ukrán nyelvű legyen. Egy év alatt viszont el kell érniük, hogy a sugárzott zene fele ukrán nyelvű legyen, a második évben haladja meg az 55, a harmadikban pedig a 60 százalékot. 

A híradások szerint a tévécsatornákat arra kötelezi a törvény, hogy az idegen nyelvű filmeket ukrán nyelven feliratozzák.

Vaszil Holovanov, a NewsOne oroszbarát ellenzéki ukrán hírtelevízió producere úgy vélekedett, hogy a törvény jelentősen csökkentheti az ukrán tévécsatornák nézettségét. Szerinte azok a nézők, akik hozzászoktak ahhoz, hogy orosz nyelven nézzenek tévéműsorokat, áttérnek a műholdas antennákkal fogható vagy az interneten keresztül elérhető orosz televízióadások nézésére.     

Mikola Szkorik, az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök egykori híveiből álló parlamenti frakció képviselője szintén úgy vélekedett, az ukránok "tömegesen" fognak műholdas antennákat felszerelni, hogy orosz nyelvű tévéadásokat foghassanak. A politikus úgy vélekedett, hogy fejleszteni kellene a többnemzetiségű kultúrát Ukrajnában, nem pedig kvótákkal mélyíteni  a szembenállást a nyelvi kérdésben.
Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X