Barcelonában kikiáltották a Katalán Köztársaságot, Madrid a régió kormányát függesztette fel (percről percre)


-A A+

A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt, a katalán parlamentet és előrehozott parlamenti választásokat ír ki december 21-ére Katalóniában, jelentett be péntek este Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök válaszul arra, hogy Barcelonában a parlament kikiáltotta a Katalán Köztársaságot. Cikkünk folyamatosan frissül.

  • A katalán parlament péntek délután megszavazta a Katalán Köztársaság kikiáltását .
  • A spanyol szenátus válaszul megszavazta a madridi kormány csomagját a katalán kormány felfüggesztéséről és előrehozott helyi választások kiírásáról. 
  • Mariano Rajoy spanyol kormányfő bejelentette: kormánya feloszlatja a katalán kormányt, a katalán parlamentet és előrehozott parlamenti választásokat ír ki december 21-ére Katalóniában
  • Az Európai Bizottság és az EU elnöke is közölte, hogy nem ismerik el a döntést, Madriddal tárgyalnak továbbra is.
17:38
„Demokratikus ellenállásra” szólított fel Puigdemont

„Demokratikus ellenállásra” szólított fel a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásával szemben Carles Puigdemont eddigi katalán elnök, akinek menesztését péntek este jelentette be a spanyol miniszterelnök a spanyol szenátustól kapott felhatalmazás alapján.

„Egy demokratikus társadalomban a parlament választja vagy menti fel az elnököt” – jelentette ki. Hozzátette: a spanyol kormányzati döntések ellentétesek az állampolgárok szavazóurnáknál kinyilvánított akaratával.

A katalán politikus elmondta: a katalán kormány teljesítette ígéretét azzal, hogy a helyi parlament pénteken megszavazta a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatot. „Világos számunkra, hogy az elért eredmények megvédésének legjobb módja a demokratikus ellenállás a 155-ös cikk alkalmazásával szemben” – fogalmazott, és türelemre, kitartásra, erőszakmentességre és a béke megőrzésére szólított fel. Kérte, hogy tartsák tiszteletben azoknak a katalánoknak a tiltakozásait, akik nem értenek egyet a katalán parlament „többségének döntésével”. Puigdemont hangsúlyozta: szabad országot, és olyan társadalmat szeretnének, amelyben kevesebb az igazságtalanság, nagyobb az egyenlőség, a szolidaritás és a testvériség a világ minden népével. „Kezdve Spanyolország népeivel, amelyekhez kölcsönös tisztelettel és elismeréssel akarunk kötődni” – mondta beszéde végén a katalán politikus. (MTI)

15:55

A spanyol kormány megkezdte a katalán kormányzati feladatok átvételét szombaton, miután a szenátustól kapott felhatalmazás alapján Mariano Rajoy miniszterelnök péntek este feloszlatta az autonóm regionális kormányt.

A katalán elnöki jogkörök gyakorlásával Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányfő, aki már összehívta a spanyol minisztériumok államtitkárait és helyettes államtitkárait, hogy döntsenek a különböző területeket érintő feladatokról.Ilyen feladat például a spanyol belügyminisztérium számára a katalán rendőrség felügyelete. Első intézkedéseként José Ignacio Zoido spanyol tárcavezető menesztette Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnököt. Helyére pedig Ferrán López főfelügyelőt nevezte ki, aki eddig a katalán rendőrség területi koordinációjáért felelt, és a testület második embere volt. (MTI)

13:04

A külügyminisztérium Spanyolország területi egysége mellett foglal állást, és határozottan elutasítja Katalónia „függetlenségének egyoldalú kikiáltását” – közölte a tárca az Agerpres hírügynökséggel.  

A külügy leszögezte: Spanyolország fontos szövetségese és stratégiai partnere Romániának. Egy állam belső rendjét megváltoztató folyamatoknak és történéseknek az ország alkotmányával és törvényeivel teljes összhangban kell lenniük ahhoz, hogy legitimként ismerjék el azokat – áll a közleményben.

11:34
Szijjártó: spanyol belügy a katalán függetlenség kikiáltása

Spanyolország belügyének tekinti a magyar kormány a katalán függetlenség kikiáltását – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel. A politikus szombat reggel telefonon egyeztetett Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel a katalán függetlenség kikiáltását követően Spanyolországban előállt helyzetről.

Szijjártó tájékoztatott: a magyar kormány a kérdést Spanyolország belügyének tekinti, és bízik abban, hogy sikerül a helyzetet minél előbb a spanyol alkotmányos előírásoknak megfelelően rendezni. 

23:56
Moszkva álláspontja változatlan Katalónia kapcsán

Oroszország álláspontja változatlan a katalóniai helyzet kapcsán: tiszteletben tartja Spanyolország területi egységét – mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, miután a katalán parlament pénteken kikiáltotta a függetlenséget. Zaharova – ahogy korábban is – spanyol belügynek nevezte a katalóniai eseményeket, majd leszögezte, hogy Moszkva tiszteletben tartja Spanyolország területi egységét és szuverenitását.

Az orosz külügyi szóvivő szerint Oroszország az október 1-jei katalán függetlenségi referendumot a spanyol alkotmánybíróságnak a népszavazással kapcsolatban hozott döntései alapján ítéli meg. A taláros testület a referendumot felfüggesztette, amely így a spanyol törvények értelmében illegális volt.

22:05

A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt, a katalán parlamentet és előrehozott parlamenti választásokat ír ki december 21-én Katalóniában - jelentett be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya ülését követően péntek este Madridban.

Mindez arra szolgál, hogy helyreálljon az illegális és önkényes döntések sorával megsemmisített önrendelkezés Katalóniában - hangsúlyozta a kormányfő. A kabinet döntött arról, hogy felmenti posztjáról a katalán rendőrfőnököt, a katalán belügyi tanácsos főtitkárát, a katalán kormány brüsszeli és madridi delegáltját, valamint Brüsszel kivételével megszünteti a katalán külképviseleteket. 

Emellett a kormány az alkotmánybíróságon támadja meg a katalán parlament pénteki döntését, amellyel elfogadta a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot - mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva: "az államnak megvannak az eszközei a törvényesség visszaállítására". 

21:17
Lázítás miatt emelhetnek vádat a katalán elnök ellen

Spanyolország főügyésze eljárást fog indítani Katalónia vezetői ellen lázításért - nyilatkozta péntek este a spanyol kormány szóvivője, miután a spanyol szenátus felfüggesztette a katalán parlamentet, így a madridi kormány közvetlen irányítása alá vette a szakadár tartományt. A főügyész állítólag azt még mérlegeli, hogy csak Carles Puigdemont katalán elnök és helyettese, Oriol Junqueras alelnök ellen emeljenek vádat, vagy a katalán parlament függetlenséget megszavazó képviselői ellen is. A főügyész viszont akár már hétfőn vádat emelhet az ügyben, ha pedig elítélik őket, a katalán vezetőkre akár 30 éves börtönbüntetés is várhat. (Index)

20:08

A képviselők többsége elfogadta azt a törvénycsomagot, amely a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

A spanyol kormány előterjesztését a jelenlévő 262 szenátusi képviselőből 214-en támogatták, 47-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott a voksolásnál. A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) javaslatait a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt is támogatta.

20:03
Így ünnepel Barcelona (ÉLŐ)

A La Vanguardia című barcelonai lap élő videoközvetítésben mutatja a katalánok ünneplését.

 

18:12
Tusk: az EU továbbra is kizárólag a spanyol kormánnyal fog tárgyalni

Semmi nem változik az Európai Unió számára azzal, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozását, az EU-nak Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere - hangsúlyozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken a Twitteren.

Bejegyzésében Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy az új fejlemények ellenére is részesítse előnyben az "érvek erejét" az "erő érvével" szemben.

17:54

Nincs újabb hozzáfűznivalója az Európai Bizottságnak a katalóniai helyzethez – közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője pénteken, röviddel azután, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatot.

16:28

A független Katalán Köztársaság mellett döntöttek Barcelonában a pénteki titkos szavazáson. A labda ezután Madrid térfelén pattog. 10 nemmel, 2 tartózkodással és a szükséges 68 fölötti 70 igennel megszavazták a független Katalán Köztársaságot.

15:57
Az ellenzéki pártok elhagyják a plénumot

A katalán függetlenséget ellenző ellenzéki pártok elhagyták a barcelonai parlament plenáris termét.

15:55
Óriási tömeg várja a függetlenség kikiáltását

Egyre növekvő tömeg várja a barcelonai parlament előtti téren a függetlenség kikiáltását.

15:40
Több száz katalán polgármester érkezett Barcelonába

Több száz katalán polgármester érkezett Barcelonába, hogy támogatásáról biztosítsa a függetlenségpárti képviselőket. 

 












EZT OLVASTA MÁR?

X