Tovább gyűrűzik a szexuális zaklatással vádolt magyar rendező ügye


-A A+

Etikai vizsgálatot indított ellene a Színház- és Filmművészeti Egyetem, kirúgta a Vígszínház, lemondott a Művészeti Akadémiai tagságáról, és két újabb áldozat jelentkezett azt követően, hogy Marton László színházi rendező nyilvánosan bocsánatot kért az őt szexuális zaklatással vádlóktól.  Ezt megelőzően Marton László felfüggesztette a tanári tevékenységét, és lemondott a Vígszínház főrendezői állásáról.

A 74 éves színházi rendező körüli botrányt Sárosdi Lilla színésznő nyilatkozata robbantotta ki, aki azzal vádolta a rendezőt, hogy amikor húsz évvel ezelőtt, fiatal pályakezdőként beült az általa nagyra becsült művész autójába, a férfi lehúzta a sliccét, és azt kérte tőle, hogy puszilja meg a nemi szervét. Azóta több névtelen áldozat vallott a sajtónak saját történetéről. Marton László csütörtökön bocsánatot kért, bár nem ismerte be egyértelműen a vádakat. Azóta két újabb áldozat jelentkezett, így velük együtt eddig tíz nő vádolta meg szexuális zaklatással a Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendezőt. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora megerősítette az Indexnek, hogy a nagy múltú rendező ellen etikai vizsgálatot indítanak az intézmény keretében. A diákokat erről levélben tájékoztatták. 

Az SZFE szabályzata szerint az etikai bizottság az általános rektorhelyettesből, az intézetek delegáltjaiból, a doktori iskola delegált tagjából, a hallgatói önkormányzat delegált tagjából és a közalkalmazotti tanács által delegált tagból áll össze – írja az Index. A magyarországi hírportállal a rektor közölte: a vizsgálat önkéntes alapon zajlik majd, és olyan egykori hallgatókat is érint, akik ma már a szakmában dolgoznak, ezért arra számítanak, hogy hosszú lesz a folyamat, míg a lehető legtöbb érintettel beszélni tudnak.Marton László és Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója | Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Pénteken a Vígszínház is lépett a volt főrendezője ügyében, megszüntette Marton minkaviszonyát. A színház közölte: „a döntés nem jelent, nem jelenthet ítélkezést egy gazdag művészi életút felett. A Vígszínház szakmai tekintélyének kialakításában Marton László szerepe elvitathatatlan.” A Vígszínház azt is megjegyezte, hogy aktívan részt vesz a szexuális zaklatás megakadályozásával foglalkozó szakmai szervezetek munkájában. Marton László repertoáron lévő előadásait továbbra is műsoron tartják, azt a Pál utcai fiúk musicalt is, amelyet a tervek szerint a folyó évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színházban is bemutatnak. 

A rendező továbbá felfüggesztette a Magyar Művészeti Akadémiában viselt tagságát – ezt az MMA titkársága erősítette meg a HVG-nek. A kérést november 3-án tárgyalják meg, az MMA alapszabályzata szerint 18 hónapra szólhat a tagság felfüggesztése. 








EZT OLVASTA MÁR?

X