Izrael bűnügyi nyomozást indít egy agyonlőtt palesztin tüntető ügyében


-A A+

Az izraeli hadsereg katonai rendészetének nyomozó osztálya vizsgálatot indít egy amputált lábú, december közepén fejbe lőtt palesztin tüntető ügyében - jelentette csütörtökön a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A hadsereg korábbi vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy december 15-én nem vetettek be éles lövedékeket a gázai határon erőszakosan tüntető palesztinok, s köztük Ibrahim Abu Turaja ellen, és nem lehet meghatározni a férfi halálának okát.

Azonban a Gázai övezetből olyan információkat adtak át, melyek alapján mégis bűnügyi nyomozás megindítása mellett döntöttek. Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa közleményben tudatta, hogy a kerekesszékes Ibrahim Abu Turayát a gázai határ mentén fejbe lőtték az izraeli biztonsági erők december 15-én.

Arra a napra "harag napját" hirdetett a Hamász iszlamista szervezet az ellen tiltakozva, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és számos erőszakos incidens történt az enklávé határánál. A palesztinok kövekkel dobálták a túloldalon állomásozó izraeli katonákat és megpróbálták áttörni a határkerítést.

A palesztinok állítása szerint a kerekesszékes Turaját egy mesterlövész lőtte fejbe, de az izraeli hadsereg tisztjei arra utasították a katonákat, hogy szükség esetén az erőszakosan tüntetők hangadóinak alsó testrészeire célozzanak. "Nem irányoztak éles lövedéket Abu Turaja felé. Nem lehet meghatározni, hogy sérülését egy tömegoszlató fegyver okozta, vagy más okból halt meg"- állította egy korábbi katonai közlemény, és hozzátette, hogy a tüntetők robbanószerekkel, kövekkel, és a határ felé gördített égő gumiabroncsokkal tiltakoztak, "hogy kárt okozzanak a katonákban és a biztonsági infrastruktúrában".

A fényképfelvételek és a tanúvallomások szerint a huszonkilenc éves Turaját azon a napon kerekesszékével a határhoz tolták, ahol a széket elhagyva megpróbált tovább kúszni a kerítés felé. Turaja a 2008-as Öntött ólom hadművelet idején egy izraeli légicsapásban vesztette el mindkét lábát, s ez után szélvédőmosásból élt.

A Gázából kapott új adatok Abu Turaja boncolásából származnak, s társai szerint az izraeli biztonsági erők okozták a halálát. Az izraeli hadsereg szabályai szerint ha izraeli tűz öl meg egy nem egyértelműen terrorista palesztint, például egy fegyvertelen tiltakozót, akkor a katonai rendészetnek azonnal nyomozást kell indítania.








EZT OLVASTA MÁR?

X