A holokauszt-emléknapra időzítettek egy Horthy-emlékmisét Budapesten


-A A+

Horthy Miklósra emlékezik a számos állami forrásból támogatott Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Plébánián. A több zsidóellenes törvényt aláíró egykori kormányzó, az egyik legvitatottabb magyar történelmi személyiség emlékmiséjét éppen a nemzetközi holokauszt-emléknapra időzítették, írja a hvg.hu.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Maszihisz) levélben tiltakozott az időzítés ellen, szombatra tiltakozó tüntetést szerveznek a magyar fővárosban.A január 27-re, a nemzetközi holokauszt-emléknapra időzített misén a 150 éve született Horthy Miklósra emlékeznek a résztvevők, bár az egykori magyar kormányzó június 18-án született. A szertartáson beszédet mond Boross Péter, Lezsák Sándor országgyűlési alelnök és Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, akinek a zsidókat oktatási jogaiktól megfosztó numerus clausus törvényről mondott szavaitól 2016-ban a magyar kormány elhatárolódott.

A Maszihisz levélben figyelemezteti Lezsák Sándort felelősségére. Horthy kultuszát építeni „a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján, minden magyar áldozat emlékének megtiprása. Zsidóké és nem zsidóké egyaránt” – írják.

A Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templom plébánosa, Osztie Zoltán a HVG-nek úgy nyilatkozott, évek óta a Horthy Miklós halálának évfordulójához közeli szombatokon tartják a „kormányzó úr”-ért felajánlott szentmisét, ez most egybeesett a holokauszt-emléknappal. Mint mondta, együtt imádkoznak majd az Auschwitzban elpusztítottakért és Horthy Miklósért a társadalmi kiengesztelődés jegyében.








EZT OLVASTA MÁR?

X