Brüsszelben egyeztetett Tudorel Toader és Frans Timmermans


-A A+

Az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításáról tárgyalt kedden Strasbourgban Tudorel Toader igazságügyi miniszter Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével.

Az igazságügyi minisztérium közleménye szerint a megbeszélés napirendjén szerepelt továbbá az alkotmánybíróság legutóbbi döntése a közhivatalnoki és -méltósági tisztségek ellátásának feddhetetlenségére vonatkozóan.

"Az igazságügyi miniszter beszámolt az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények azon elemeiről, amelyeket alkotmányellenesnek nyilvánítottak. Ami a büntetőtörvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet illeti, a miniszter bemutatta azokat a módosításokat, amelyeket azért fogadtak el, hogy gyakorlatba ültessék az Európai Parlament és az Európai Bizottság irányelveit egyebek mellett az ártatlanság vélelmére és a tárgyaláson való részvétel jogára vonatkozóan, valamint azokat is, amelyek az alkotmánybíróság határozatait építik be" - írja a közleményben.

Ami az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségre (ANI) és a közhivatalnoki és -méltósági tisztségek ellátásának feddhetetlenségére vonatkozó törvények módosítását illeti, Tudorel Toader rámutatott, hogy a módosításokra azért volt szükség, hogy a jogszabályokat összhangba hozzák az alkotmánybíróság vonatkozó joggyakorlatával - tájékoztat a közlemény.








EZT OLVASTA MÁR?

X