Magyarországi választások: hosszú sorok kígyóztak a szavazókörök előtt – percről percre


-A A+

Romániai idő szerint 20 órakor hivatalosan véget értek a parlamenti választások Magyarországon, de aki ebben az időpontban sorban állt a szavazókör előtt, még leadhatja szavazatát, így az első eredmények közlése későre várható. A választásra jogosultak 68,13 százaléka, 5 365 511 ember járult az urnákhoz magyar idő szerint 18.30 óráig. Információink szerint a regisztrált erdélyi magyarok 80 százaléka szavazott. Cikkünk folyamatosan frissül.

17:39

A központi választási bizottság (BEC) becslése szerint szombaton délután négy óráig országszerte kevesebb mint 700 ezer választópolgár, a választói névjegyzékben szereplők 3,78 százaléka adta le voksát. A magyar többségű megyék továbbra is sereghajtók: Hargita megyében 1,5 százalékos, Kovászna megyéből pedig 1,62 százalékos volt részvétel a referendum első kilenc órájának elteltével. A legmagasabb részvételi adatot - 5,53 százalékot - a Partiumban, Bihar megyében jegyezték fel. Az átlagosnál nagyobb arányban járultak urnákhoz a Dâmbovița megyei (5,35 százalék) és a bánsági Krassó-Szörény megyei (4,82 százalék) választópolgárok.

23:54
Semjén Zsolt a határon túliaknak is köszöni

Pár perccel több órával megkésett urnazárás után állt a sajtó elé Semjén Zsolt. A KDNP-s miniszterelnök-helyettes a határon túliaknak köszönetet mondott a magas részvételért.

 

23:13

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilona román idő szerint 11-kor az ATV kérdésére közölte: várhatóan még egy órát kell várni az első részeredmények közlésére.

23:12
Londonban 8248-an voksoltak

A Londonban szavazó magyar állampolgárok közül az urnák zárásáig 8248-an adták le voksukat - tájékoztatta az MTI-t vasárnap este a londoni magyar nagykövetség.

Londonban 9707 magyar állampolgár regisztráltatta részvételi szándékát az országgyűlési választásokon, vagyis a részvételi arány hozzávetőleg 85 százalékos volt.

23:05

Vidéken még a korábbinál is jobban szerepelt a Fidesz a vasárnapi választásokon, fővárosi szavazókörökben sok helyen nyerni tudott az ellenzék – írja kiszivárgott részeredményekre hivatkozva az Index.

22:25
Rendben zajlott a szavazás a romániai külképviseleteken

Rendben, fennakadások nélkül zajott a szavazás az országgyűlési választásokon az MTI által megkérdezett magyar külképviseleteken. A romániai külképviseleteken a részvétel mindenütt meghaladta a 85 százalékot.

A csíkszeredai főkonzulátuson 1630 magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező állampolgár kérte előzőleg a külképviseleti névjegyzékbe vételét: közülük 1412-en adták le szavazatukat - közölte az MTI-vel a külképviseleti választási iroda vezetője. Kolozsváron 585 szavazót vártak a főkonzulátuson kialakított szavazóhelyiségbe, közülük 506-an voksoltak.

A bukaresti magyar nagykövetségen regisztrált 94 magyarországi lakos közül 88 adta le szavazatát. Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete elmondta: a romániai külképviseleteken rendben, fennakadás nélkül folyt a szavazás, amelyet a román média részéről is fokozott érdeklődés kísért. Mindhárom helyszínen vasárnap este 19 óráig folyamatosan fogadták a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok levélszavazatait is.

22:09
Még mindig sokan nem szavaztak

Még mindig szavazásra várakozók állnak sorban a hivatalos zárás után Újbudán, a Bocskai István Általános Iskolában. Az országban itt a legmagasabb, 10 764 a szavazásra átjelentkezők száma. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat.

21:52

Amint sikerül épületen belülre tolni az utcán várakozó mintegy 2500 szavazni óhajtó polgárt, kiadjuk az első részleges eredményeket - jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke: Hozzátette: erre előreláthatóan romániai idő szerint fél 11-kor kerülhet sor.  
 

21:44
Együtt: a magas részvétel kormányváltást ígér

Az Együtt abban bízik, hogy kormányváltás lesz, a párt alelnöke szerint a magas részvételi adatok azt mutatják, hogy azok közül is sokan elmentek szavazni, akik talán eddig a bizonytalanok táborába tartoztak.

Juhász Péter az urnazárást követően tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, meggyőződése, hogy az Együtt bent lesz a parlamentben. A magas részvételi arány mindenképpen jó hír a kormányváltást akaróknak - fogalmazott az ellenzéki politikus. Szerinte a Fidesz "csak a stabil, fix táborát tudta mozgósítani", és olyanok is nagy számban mentek el szavazni, akik kormányváltást akarnak.

"Az Együtt politikája arról szólt, hogy a kormányváltásért politizáltak, tehát minden olyan eredménynek örülnek, ami ehhez közelebb visz" - mondta Juhász Péter.

21:40
A Jobbik rendszerkritikának tartja a részvételi arányokat

A Jobbik alelnöke a rendszer kritikájaként értékelte a részvételi adatokat vasárnap esti budapesti sajtótájékoztatóján. Z. Kárpát Dániel az urnazárást követően történelmi jelentőségűnek nevezte a voksolást és megköszönte szavazóknak, hogy a "fullasztó légkör ellenére" nagy számban kifejezték véleményüket.

Értékelése szerint a magas részvétel azt jelzi, hogy Magyarország nem kér abból a visszataszító hangulatból, ami az elmúlt hónapokban eluralkodott. Megjegyezte: a Jobbik igyekezett programok mentén, építő jellegű kampányt folytatni, s nem felülni a provokációknak.

Az alelnök arról is beszámolt: nemcsak jobbikos, hanem apolitikus és klasszikus baloldali emberekkel is tudtak közös pontokat találni, amelyek mentén kialakítható egy nemzeti minimum. Azt is megfogalmazta: a Jobbik hangulati rendszerváltást szeretne véghez vinni és hozzáértő kormányt alakítani.

21:24

Gyönyörű környezetben, a Duna parti Bálna Budapest központban rendezte be főhadiszállását a Fidesz-KDNP pártszövetség. Mutatjuk a helyszínt.

21:08
Erős, önálló parlamenti frakcióban bízik a DK

A Demokratikus Koalíció abban bízik, hogy erős, önálló frakciója lesz a következő Országgyűlésben. Gréczy Zsolt szóvivő az urnazárást követően az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az általuk várt legrosszabb forgatókönyv az, hogy a Demokratikus Koalíciónak önálló frakciója van, de nem történik meg a kormányváltás, a legjobb pedig az, ha az erős DK-s frakció létrejötte mellett a szavazók az Orbán-kabinetet is leváltják.

A politikus megjegyezte, a rendkívül magas részvétel remélhetőleg azt jelzi, hogy az embereknek elegük lett az Orbán-kormányból, és ezért a kormányváltásra szavaztak. Az egész napos választási hangulat azt mutatja, hogy az emberek élni akarnak azzal a jogukkal, hogy beleszólhatnak az ország sorsába - fogalmazott a politikus. Gréczy Zsolt közölte: reméli, hogy az eredmény "visszaigazolja a többség vágyait", és új, "demokrata kormánya" lehet az országnak.

21:06
Az LMP 8-10 százalékos eredményére számít

Nyolc-tíz százalékos LMP-s választási eredményre számít Hadházy Ákos társelnök, és bízik abban, hogy egyéni mandátumot is szereznek. A politikus ezt pártja eredményváró rendezvényén, egy budapesti szállodában az urnazárást követően nyilatkozta vasárnap.

Hadházy Ákos szerint az ellenzéknek kedvez a magas részvételi arány. Úgy értékelt, a Fidesz mozgósítása már nem lehet megfelelő ilyen választási hajlandóság mellett, mert amit egy városban meg tud csinálni a kormánypárt, arra az egész országban már nem képes.

Azt az eredményt tudja elfogadni, amelynél a jelenlegi kormánytöbbség kisebbségbe szorul, más eredményt kudarcnak értékel - jelentette ki. Úgy ítélte meg, ennek esélye már 50 százalék felett van.

21:04
MSZP-Párbeszéd: a kormányváltó szándékot jelez a rekordközeli részvétel

Az MSZP-Párbeszéd szerint a rekordközeli választási részvétel a kormányváltó szándékot jelzi. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője vasárnap este a fél hetes, 68,13 százalékos részvételi adatok ismeretében az MTI-nek az MSZP-Párbeszéd újbudai eredményvárójának helyszínén azt mondta, úgy tűnik, kiemelkedően magas, várhatóan rekordközeli lesz a részvétell. A szóvivő úgy értékelt: az országban megmozdult valami, az emberek elhitték, hogy leváltható az Orbán-kormány és le is akarják váltani.

20:54
Az NVI megerősítette: kivárnak az eredmények közlésével

Amíg valamennyi szavazókör be nem zárt, nem indul el a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán az előzetes eredmények közlése. Jelenleg Londonban és Újbudán a leghosszabb a várakozók sora - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap Budapesten. Várhatóan este tíz órára itt is befejeződik a szavazás. 

A szavazókörök hivatalosan 19 órakor bezártak, azonban ahol a választópolgárok még sorban állnak, leszavazhatnak. Ameddig valamennyi szavazókör be nem zár, nem indulhat el az NVI eredményközlő rendszere - mondta Pálffy Ilona.  Ez azt jelenti, hogy azok a szavazókörök, amelyek 19 órakor be tudtak zárni, elkezdik a szavazatok számlálását, és az eredményt rögzítik is a Nemzeti Választási Rendszerben, az azonban nem jelenik meg a nyilvános www.valasztas.hu oldalon. 












EZT OLVASTA MÁR?

X