Washington katonai csapást mért szíriai célpontokra, Moszkva ideges (percről percre)


-A A+

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint pénteken este 9 órakor bejelentette, hogy elrendelte a légicsapások megindítását Szíria ellen. Az orosz külügyminisztérium szerint a támadás veszélyezteti a békés rendezést.

01:04
Elutasította az ENSZ BT az orosz javaslatot

Oroszország ENSZ-nagykövete az ülésen azt javasolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, hogy a BT fogadjon el olyan határozatot, amely elítéli "az Egyesült Államok és szövetségesei által végrehajtott agressziót Szíria ellen". A BT azonban elutasította a határozati javaslatot, amelyet csak Oroszország, Kína és Bolívia támogatott. 

Vaszilij Nyebenzja orosz nagykövet azt hangoztatta, hogy a légicsapásokkal megsértették a nemzetközi jogot és az ENSZ alapszabályát is. Az orosz diplomata leszögezte: az Egyesült Államok és szövetségesei támadása "egy szuverén állam elleni agresszió" volt. 

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-missziójának vezetője hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat - mint közölte - továbbra is figyelemmel követ mindenkit, aki vegyi fegyvereket vet be, vagy segélykezet nyújt vegyifegyver-támadásokhoz. Haley leszögezte: az amerikai kormányzat Szíria-stratégiája nem változott, de Donald Trump elnök álláspontja szerint ha a szíriai kormány ismét vegyi fegyvereket vetne be, akkor Washington nem marad tétlen. (MTI)

00:03
Az ENSZ főtitkára visszafogottságra szólított fel

António Guterres, az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanács (BT) orosz kérésre összehívott rendkívüli ülésén szombaton visszafogottságra és a szíriai konfliktus kiéleződésének elkerülésére szólított fel. A BT elutasította a szíriai célpontok ellen hajnalban végrehajtott nyugati légicsapás elítélésére tett orosz határozati javaslatot.

A világszervezet vezetője az ENSZ BT valamennyi tagját és a konfliktusban érintett valamennyi országot arra szólította fel, hogy "a jelenlegi rendkívül veszélyes körülmények között tanúsítson visszafogottságot és kerüljön minden olyan lépést, amely fokozhatja a szíriai nép szenvedéseit". 

António Guterres bejelentette, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálóbizottság már Szíriában tartózkodik, és kész arra, hogy megvizsgálja az április 7-én, a kelet-gútai térségben lévő Dúmában elkövetett vegyifegyver-támadás helyszínét is. (MTI)

20:51
NATO: nem maradhat büntetlenül a vegyi fegyverek használata

Nem maradhat büntetlenül és semmilyen körülmények között sem fogadható el a vegyi fegyverek használata Szíriában, amely közvetlen veszélyt jelent nem csak a helyiekre, de a kollektív biztonságra is - jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben szombaton.

A főtitkár a NATO-nagykövetek rendkívüli tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, a katonai szövetség határozottan elítéli a szíriai kormány ismételt vegyifegyver-használatát, és a felelősök elszámoltatását szorgalmazza. A NATO teljes mértékben támogatja a szíriai rezsim vegyifegyver-tartalékainak teljes körű felszámolását célzó közös fellépést és minden olyan akciót, amely megakadályozza a civilek elleni támadást Szíriában - közölte. (MTI)

19:44
Orosz külügyminiszter: elfogadhatatlan és jogellenes volt a támadás

Elfogadhatatlannak és jogellenesnek nevezte az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek a Szíriával szembeni katonai fellépését Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szombati moszkvai tanácskozáson.

Valótlannak nevezte azt az amerikai állítást, amely szerint Damaszkusz akadályozta, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői eljussanak Dúmába, ahol a katonai csapást kiváltó április 7-i állítólagos vegyi támadás történt. Mint mondta, a misszió Bejrútból érkező tagjai a szíriai határon haladéktalanul megkapták a vízumot.Lavrov szerint az Egyesült Államok és Franciaország is elhárította az orosz kérést, hogy küldjenek ők is szakértőket Dúmába. Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy Emmanuel Macron francia elnök a Vlagyimir Putyinnal folytatott pénteki telefonbeszélgetése során, titoktartási kötelezettségére hivatkozva, nem kívánta megosztani orosz hivatali partnerével azokat a „megcáfolhatatlan tényeket”, amelyekkel a nyilvánosság előtt elhangzott állítása szerint Párizs bizonytani tudja, hogy Dúmában vegyi támadást követtek el.

Lavrov megígérte, hogy Oroszország fontos incidensek esetén nem fogja titokban tartani a nyugati országok előtt a rendelkezésére álló információkat. (MTI)

18:42
Pentagon: a szír vegyifegyver-kapacitás nagy része megsemmisült

Ezt szombati sajtótájékoztatóján közölte az amerikai védelmi minisztérium. Kenneth McKenzie, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója hangsúlyozta: a csapásmérés sikeres volt, csaknem valamennyi célpontot elérte, és bár maradtak még vegyifegyver-kapacitások, a szíriai vegyifegyver-programot sikerült évekre visszavetni. McKenzie altábornagy közölte, a csapásmérés „célzott, átfogó és hatékony” volt, és a Pentagon tudomása szerint a csapásmérésnek nem voltak áldozatai. (MTI)

14:28
Románia szolidaritását fejezte ki nyugati szövetségeseivel

A román vezetők pártállástól függetlenül egybehangzóan elfogadhatatlannak nevezték a vegyi fegyverek használatát, és szolidaritásukat fejezték ki az ország stratégiai szövetségeseivel szombaton, miután az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy Britannia a szíriai rezsim állásai ellen intézett légitámadást.

Klaus Johannis államfő, Liviu Dragnea házelnök, a PSD elnöke és a bukaresti külügyminisztérium is megszólalt az ügyben, hogy szolidaritásáról biztosítsa Románia nyugati szövetségeseit. A román vezetők nyilatkozataikban azt emelték ki, hogy semmi sem indokolhatja vegyi fegyverek bevetését, egy ilyen lépés sérti a nemzetközi jogot, ezért „határozottnak, ugyanakkor arányosnak” tartják az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Franciaország válaszát a szíriai Dúma civil lakossága, köztük számos gyerek ellen elkövetett vegyi támadásra.

A külügyminisztérium közleményében egy független és elfogulatlan helyszíni vizsgálatot sürget Szíriában, amelynek alapján felelősségre vonják a vegyi támadás elkövetőit. (MTI)

13:01
Csehországban megoszlanak vélemények a katonai támadást illetően

A cseh külügy- és védelmi minisztérium helyeselte a Szíria elleni légitámadást, Miloš Zeman államfő szóvivője viszont bírálta a történteket.

A Nyugat támadása üzenet mindenkinek, aki a jövőben továbbra is használni akar vegyi fegyvereket Szíriában - állapította meg nyilatkozatában a cseh külügyminisztérium. „Az Európai Unióval és a többi szövetségessel együtt felszólítjuk a konfliktusban résztvevő összes felet, hogy járuljon hozzá a feszültség csökkentéséhez, újítsák fel a béketárgyalásokat a politikai megoldás érdekében” - olvasható a dokumentumban.

„Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország világosan kinyilvánította, hogy a vegyi fegyverek bevetését semmiképpen sem lehet megtűrni” - írta Karla Slechtová cseh védelmi miniszter a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Miloš Zeman köztársasági elnök szóvivője szerint viszont a katonai megoldásnak az utolsónak kellene lennie a lehetséges megoldások sorában. „A katonai megoldás mindig a legutolsó” - állította Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren megjelent bejegyzésében. Ovcácek egy későbbi bejegyzésében bírálta a cseh újságírókat és a civil szervezeteket, akik szerinte lelkesen támogatják a szíriai háború folytatását.

12:28
Theresa May: „sikeresnek tartjuk az akciót”

A brit miniszterelnök szerint még tart a brit királyi légierő (RAF) szíriai célpontokra mért hajnali légicsapásainak kiértékelése, a brit kormány azonban „bizalommal” kijelentheti, hogy a bevetés sikeres volt.

Theresa May a Downing Streeten tartott szombat délelőtti sajtótájékoztatóján kifejtette: London számára egyértelmű az is, hogy kit terhel a felelősség a szíriai Dúma városában egy hete elkövetett vegyifegyver-támadásért, amelyre válaszul a nyugati szövetségesek az összehangolt szombati katonai műveletet végrehajtották.

May közölte: minden értesülést nem fedhet fel, de azt elmondhatja, hogy a múlt heti támadás estéjén több egybehangzó beszámoló szerint a szíriai rezsim helikopterét látták Dúma városa felett, és helyi források szerint egy hordóbombával hajtották végre a vegyi támadást.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta: a szíriai ellenzéki erőknek nincsenek helikopterei, és hordóbombákat sem használnak. (MTI)

12:22
A szíriai légvédelem 71 manőverező robotrepülőgépet semmisített meg

A szíriai légvédelem 71-et megsemmisített az arab ország ellen bevetett 103 manőverező robotrepülőgép közül - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A tárca korábban közölte, hogy az amerikai-brit-francia támadás elhárításában az orosz légvédelem szíriai eszközei nem vettek részt. A moszkvai minisztérium szerint a csapásnak sem katonai, sem polgári áldozatai nem voltak. (MTI)

12:19
Oroszország az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi

„Oroszország a leghatározottabban elítéli a támadást Szíria ellen, ahol orosz katonák segítik a törvényes kormányt a terrorizmus elleni harcban” - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Moszkvában.

Az orosz vezető agresszióval és a szíriai humanitárius helyzet súlyosbításával vádolta meg a katonai csapást végrehajtó államokat.

Putyin úgy fogalmazott, hogy a katonai csapás indoklásakor az Egyesült Államok ürügyként használta fel a dúmai polgári lakosság ellen elkövetett vegyifegyver-támadást, amely szerinte megrendezett volt. (MTI)

11:44
A lengyel külügyi tárca óva int a helyzet további eszkalálódásától

Lengyelország óva int az olyan lépésektől, amelyek a szíriai helyzet további eszkalálódásához vezetnének - áll a lengyel külügyi tárca szombaton kiadott, a szíriai légicsapásokra vonatkozó közleményében.

Hangsúlyozza egyúttal, hogy az utóbbi fejleményeket (a szombatra virradóra végrehajtott légicsapásokat) a szíriai civil lakosság elleni vegyifegyver-támadásokkal összefüggésben értelmezik, „annak következményeként, hogy a tettesek eddig büntetlenek voltak”.

A nemzetközi közösségnek meg kell akadályoznia a vegyifegyver-támadások megismétlődését - hangsúlyozza a közlemény, megállapítva, hogy a megfelelő reakció hiánya biztatást jelent a nemzetközi jog által tiltott fegyver alkalmazására. (MTI)

11:30
A török külügyminisztérium szerint „helyénvaló válasz” volt a nyugati országok légicsapása

A szíriai kormányerők állítólagos dúmai vegyifegyver-támadására adott „helyénvaló válasznak” minősítette a török külügyminisztérium szombati közleményében az amerikai vezetésű koalíció által éjjel végrehajtott légicsapásokat.

A tárca hangsúlyozta, hogy Ankara megelégedettséggel fogadja a nyugati országok fellépését. Mint írták: erős a gyanú, hogy a múlt szombati dúmai támadás mögött a szíriai rezsim áll. A mostani beavatkozás „az egész emberiség lelkiismeretének a tolmácsa” - fogalmaztak.

A török külügyminisztérium leszögezte: nyilván tartják a szíriai vezetés emberiesség elleni és háborús bűntetteit. A dúmai támadáshoz hasonló esetek megismétlődésének elkerülése érdekében a nemzetközi közösség, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsát, nem hagyhatja büntetlenül ezeket az emberiesség elleni és háborús bűntetteket - nyomatékosította a török külügyi tárca.

Törökország a mérsékelt arab ellenzéket támogatja a nyolcadik éve tartó szíriai polgárháborúban. (MTI)

10:58
Megjelentek az első felvételek a bombázásról

A Twitteren megjelentek az első felvételek a szíriai célpontok elleni légicsapásokról: 

 

09:46
Ezek voltak a légicsapások célpontjai

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és a Franciaország által végrehajtott légicsapások Szíriában a rezsim "törvénytelen vegyifegyver-programjának fő kutató- és két előállító-központját célozták" - közölte szombaton a francia védelmi miniszter Párizsban.

"A vegyi fegyverek fejlesztési, kivitelezési és előállítási kapacitását támadtuk. A cél egyszerű: megakadályozni a rezsimet abban, hogy ismét vegyi fegyvereket vethessen be" - mondta Florence Parly az elnöki hivatalból közvetített nyilatkozatában.

"A célzott infrastruktúrák olyan anyagok fejlesztésére és előállítására szolgáltak, amelyeket szíriai férfiak, nők és gyerekek megölésére használnak, semmibe véve a civilizáció és a jog minden normáját" - tette hozzá. (MTI)

08:50
Orosz védelmi tárca: több mint száz rakétát vetettek be

Több mint száz manőverező repülőgépet és levegő-föld típusú rakétát vetettek be a Szíria elleni támadáshoz az Egyesült Államok és szövetségesei - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

"A Szíriai Arab Köztársaság katonai és polgári objektumai ellen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország légi és tengeri hordozóeszközei több mint 100 szárnyas rakétát és levegő-föld osztályú rakétát lőttek ki" - hangzott a tárca közleménye. A minisztérium szerint a szíriai légvédelem a céljuk felé haladó rakéták jelentős részét megsemmisítette. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X