Macron: Európát lenyűgözte az illiberalizmus


-A A+

Polgárháborús állapotban van Európa, lenyűgözte az illiberalizmus – jelentette ki Emmanuel Macron francia kormányfő az Európai Parlament strasbourgi ülésén.

Macron elmondta, Franciaország "örömmel megnöveli az EU-s büdzséhez való hozzájárulását", de figyelmeztetett arra a "nemzeti önzőségre és egoizmusra", amely elsőbbséget élvez mindazzal szemben, ami összeköti az európai országokat. "Létezik egy elragadtatás az illiberalizmussal szemben és ez folyamatosan növekszik. Európának tehát egyre nagyobb a felelőssége" – fogalmazott.

Macron szerint a legnagyobb hiba volna feladni az európai szociális modellt és a kontinenst integrálását. Az EU egy sajátos modell a világban, "egy kincs, amelyet mi hoztunk létre és tartottunk életben 70 évig", mondta.

A francia kormányfő a demokratikus viták kiterjesztését propagálta, amelyet Európa jövőjéről kellene folytatni. Eseményeket kellene szervezni az európai állampolgárokkal a kontinens jövőjéről, szükség volna ugyanakkor az eurozóna és a gazdasági unió reformjára – figyelmeztetett.

"Nem akarok az alvajárók generációjának tagja lenni. Egy generációnak, amely elfelejtette a múltját" – fogalmazott a miniszterelnök, hitet téve az európai szuverenitás mellett.

Macront megdícsérte Jean-Claude Juncer, az Európa Tanács elnöke, a baloldali képviselők azonban azzal vádolták, hogy nemzetközi törvényt sértett Szíria bombázásával. A kormányfő Franciaországban is kemény kihívásokkal küzd, hiszen a munkajogi törvények reformja sztrájkokat indított el az országban.







EZT OLVASTA MÁR?

X