Winkler: a kisebbségvédelem az EPP jövőképének része kell legyen


-A A+

A sokszínűség alapvető európai érték, amelynek tisztelete nélkül nem képzelhető el az európai életvitel – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Az EP-képviselő szerda délután Münchenben szólalt fel, ahol az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportjának tanulmányi napjain vesz részt. Az EP legnagyobb képviselőcsoportjának tagjai június 6-8. között tartanak tanulmányi napokat, idén az EU jövőjének kérdését járják körül.

Winkler Gyula az Európai életmód megőrzése című panelbeszélgetésen szólalt fel, emlékeztetve a jelenlevőket, hogy ötven millió európai állampolgár tartozik valamilyen őshonos nemzeti vagy nyelvi kisebbséghez.

"Az őshonos kisebbségek jogainak védelme is része kell hogy legyen annak a jövőképnek, amelyet az Európai Néppárt javasol. Van, kiindulási pontunk, hiszen az EPP 2009-es bonni kongresszus egyik határozata az őshonos kisebbségek jogairól szól, ugyanakkor az európai polgárok állásfoglalására is támaszkodhatunk, mert több mint 1,3 millióan látták el kézjegyükkel a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést. A Minority SafePack-et nemcsak személyek, hanem fontos politikai testületek is felkarolták, köztük a német Bundestag is. Mindezeket figyelembe véve, véleményem szerint, az EPP-nek támogatni és védeni kell az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek jogait, annak az elképzelésnek részeként, amelyet az európai életvitel védelmében tervezünk meg"- hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselője.

Winkler Gyula felvetésére a panel előadói közül többen is válaszoltak, legmarkánsabban dr. Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke. Elismerte, hogy Európa jövőjét nem is lehet elképzelni a sokszínűség tisztelete és védelme nélkül, ugyanakkor arra is kitért, hogy az nemcsak keresztény, hanem egyetemes érték. Tisztában volt azzal is, hogy a sokszínűség bizonyos európai államokban problematikus kérdéskör, de szerinte akkor is meg kell találni a megfelelő megoldásokat, ugyanis, mint fogalmazott, a múltba való visszatérés nem járható út.  

A tanulmányi napokat Daniel Caspary EP-képviselő, a CDU/CSU delegáció vezetője nyitotta meg, a panelbeszélgetést Paulo Rangel, az EPP képviselőcsoportjának alelnöke moderálta. Az első napot az Európa előtt álló kihívások témakörében tartott vita zárta, amelyen részt vett Angela Merkel német kancellár. 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X