Dekriminalizálhatják a homoszexualitást Indiában


-A A+

Az indiai legfelsőbb bírósága nemsokára dönthet egy több évtizedes törvény eltörléséről, amely kriminalizálja a homoszexualitást az ázsiai országban.

Az Al Jazeera beszámolója szerint az öt fős bíróság kedden megkezdte a munkát, és miután nemrég alapvető jognak nevezték a magánéletet, sokan abban reménykednek, hogy az azonos nemű felnőttek szexuális kapcsolatait nem büntetik többé az országban.

Aktivisták szerint a törvényt megfélemlítésre, zsarolásra és pénzek elvételére használták a melegekkel szemben. A homofóbia ugyanakkor erősen átszövi az országot, mondják.

A jelenleg érvényben levő törvényt 2013-ban, egy a gyarmatosítás korából származó törvény alapján állították vissza. Az indiai büntető törvénykönv 377. cikkelye szerint – amely egy 155 éves törvénykezésből merít – az azonos neműek közötti szexuális aktus "természetellenes bűncselekmény" és tíz éves börtönbüntetéssel sújtandó.

2009-ben már dekriminalizálta a Delhi Főbíróság a homoszexuális kapcsolatokat és diszkriminatívnak nevezte a 377-es cikkelyt, de vallási és civil csoportok petíciókkal követelték, hogy a legfelsőbb bíróság visszaállítsa a törvényt – amelyre 2013-ban sor is került.

A törvény megváltoztatása legalább 2,5 millió embert érintene, ugyanis ennyien azonosítják magukat melegként egy hivatalos, 2012-es mérés szerint. Ez azonban – figyelmeztet a lap – csak azok számát mutatja, akik felvállalták, hogy bejelentik a szexuális identitásukat az egészségügyi minsiztériumnál, de aktivisták szerint jóval több emberről van szó valójában (ha azzal számolunk például, hogy egy társadalomban 5 százalék meleg él, akkor az 1,324 milliárdos országban nagyjából 65 millió emberről lehet szó).

 








EZT OLVASTA MÁR?

X