FRISSÍTVE - Csattanós választ kapott Dan Tanasă a szentgyörgyi román társulattól


-A A+

Nem tetszik a hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasának, hogy a sepsiszentgyörgyi román színház a centenárium alkalmából egy magyar szerző – Székely Csaba – az egyesülés évéről szóló komédiáját viszi színre. A blogger csattanós választ kapott a román társulattól. FRISSÍTÉS: Megszólalt Székely Csaba is.

A Székely Csaba drámaíró által írt és Cristian Ban által rendezett „Nu chiar 1918” című színházi előadást blogján támadta ki Dan Tanasă, aki felháborítónak tartja, hogy a centenárium évében a sepsiszentgyörgyi román társulat nem talált egy román dramaturgot. Szerinte a magyar szerző komédiája kigúnyolja az egyesülés évét, és sérelmezi, hogy az előadás plakátján megjelenik a magyar zászló is.    

 
 

Dan Tanasă levélben fordult az Andrei Mureșanu színházhoz, amelyben arról kért információt, hogy mennyibe kerül a darab színrevitele, mi a témája és ki döntötte el, hogy ezt játsszák a nemzeti ünnepen? A sepsiszentgyörgyi román társulat vezetője, Ana Maria Popa a Facebook-oldalán is közzétett válaszában rámutat, hogy az előadást a művelődési minisztérium is finanszírozza, a produkció hozzávetőleg 50 000 lejbe kerül.

FRISSÍTÉS: "Dan Tanasă nagyot nőtt a szememben, hiszen az utóbbi időben elkezdett vadul érdeklődni a kortárs színház iránt – jelentette ki a Maszolnak Székely Csaba. – Eddig sima magyarellenes feljelentőembernek néztem, de most már látom, hogy komolyan foglalkoztatja a kultúra. Az elmúlt időszakban több bejegyzést is szánt általam írt daraboknak, az ezekből készült előadásoknak, ami nagyon nagy lépés, hiszen a „kultúra” nincs benne az első tíz szóban, ami eszembe szokott jutni Dan Tanasáról. Remélem, hogy ha ideje engedni fogja, el is látogat majd azokra az előadásokra, amelyeket most reklámoz."

A színházigazgató hozzáteszi: az előadás a jelenben játszódik egy faluban, ahol eldöntik, hogy bemutatnak egy előadást az egyesülésről, így a darab „színház a színházban”. Ana Maria Popa rámutat: a plakáton szereplő kis magyar zászló a térségben élő magyar kisebbséget jelképezi, ebben nincs semmi sértő vagy felháborító. Az Andrei Mureșanu színház igazgatója válaszában azt ajánlotta Dan Tanasának, hogy nézze majd meg az előadást, és a tények ismeretében fejtse ki véleményét, a mostani támadása ugyanis minden alapot nélkülöző feltételezéseken alapszik.

"Mit tettél te a szentgyörgyi románokért?"

Tanasă csütörtökön arra panaszkodott blogján, hogy a színház igazgatónőjének férje és a román társulat több tagja védelmébe vette Facebookon Ana Maria Popát és az előadást. Bejegyzése szerint Marius Popa egy emlékeztette őt arra, hogy politikus (jelöltként indult a választásokon), és egy hiénáéhoz hasonlította a viselkedését.

Ana Maria Popa férje a panaszkodó blogbejegyzéshez írt egy hozzászólást is. Ebben arra szólítja fel Tanasát, hogy tegyen is valamit a közösségért, ha már ennyire foglalkoztatja a sepsiszentgyörgyi románok sorsa. Marius Popa a Nagy-Románia Párt volt elnökéhez, Corneliu Vadim Tudorhoz hasonlította a bloggert, aki semmilyen maradandót nem alkotott ebben az országban, „csak rombolt és üvöltözött mint egy őrült”. „Még egyszer kérdem: mivel segítetted te a sepsiszentgyörgyi közösséget?”  – tette fel kérdést a színház igazgatónőjének férje.








EZT OLVASTA MÁR?

X