Az ExperiDance táncprodukciója lesz a március 15-i aradi ünnepségek díszelőadása


-A A+

Az ExperiDance történelmi témájú táncprodukciója lesz a március 15-i ünnepség díszelőadása.

Aradhoz az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc tragikus kimenetele, a véres megtorlás szomorú emléke kötődik, és az október 6-i nemzeti gyásznap alkalmával kerül általában a Kárpát-medencei magyarság figyelmének középpontjába.

Azonban a forradalom kitörésének évfordulóján is méltó megemlékezést tartanak a 13 mártír tábornok városában. Az idei nemzeti ünnepen, március 15-én 15.30 órára várják az érdeklődőket a vértanúk emlékművéhez, a Szabadság-szoborhoz. A 171. évforduló aradi megemlékezéseinek ünnepi szónoka Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese lesz – tájékoztatott az RMDSZ Arad megyei szervezete.

A koszorúzást követően, este hét órakor az aradi Sportcsarnokban a magyarországi ExperiDance Produkció ünnepi előadása látható Ezeregyév címmel. A darab témája a történelmi Kelet és Nyugat határán egyensúlyozó Magyarország páratlanul gazdag múltja. Az ExperiDance 21 táncképben mutatja meg ezt a gazdagságot, a fenséges és a megrázó pillanatokat ebben. Az egyedi történelem-értelmezésben a magyar nép sorsát az angyali és démoni erők küzdelme mellett a férfiak és nők örök ellentéte formálja; a magyar, cigány és erdélyi néptáncok mellett a törökök, németek és oroszok táncait is bemutatják.

Az előadásra a belépés ingyenes, de meghívót kell igényelni az RMDSZ Episcopiei utca 32. szám alatti székházában (erre február 25-től lesz lehetőség).

 

 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X