Alex Harding New York-i baritonszaxofonossal lép fel Lucian Ban Kolozsváron


-A A+

Májusban újra Kolozsváron ad koncertet Lucian Ban, román származású, New Yorkban élő zongorista. Ezúttal Alex Harding baritonszaxofonossal érkezik, akinek közreműködésével mutatja be legfrissebb, Dark Blue című albumát május 21-én, kedden este 8 órától a kolozsvári színház stúdiótermében, közölték a szervezők.

Alex Harding körülbelül két évtizede játszik együtt Lucian Ban zongoristával, aki a ’90-es évek végén költözött New York-ba. Ez idő alatt több zenekart alapítottak, számos albumot adtak ki saját nevük alatt, és több száz koncertet adtak az Atlanti-óceán mindkét partján. Zenekaraik – a Lumination Ensemble, a Lucian Ban & Alex Harding Quintet, a Tuba Project, a Somethin’ Holy kettős – nagy sikereket arattak a szakmai sajtó és a közönség köreiben.„Alex Harding és Lucian Ban között rendkívül gyümölcsöző zenei együttműködés alakult ki, amelyben Harding, Hamiett Bluiett méltó utóda, a pünkösdi egyház zenei hagyományaiból táplálkozó blues-os hangzásával társra talál Ban gondolatteli zongorajátékában, aki az európai klasszikus hagyomány eleganciáját ötvözi a szenvedélyes improvizációval” – írja Jeff Stockton kritikus a két zenészről.

Mintegy két évtizede jelent meg első közös lemezük Somethin’ Holy címmel (CIMP Records, 2001), ez volt a román zongorista amerikai pályafutásának első kiemelkedő eseménye. A két zenész rendkívüli zenei együttműködésének legfrissebb terméke, a Dark Blue egyedülálló ötvözetét nyújtja a kompozícióknak és improvizációknak, rávilágít a 21. századi jazz irányzataira, miközben ihletet merít a hagyományos jazzből, a blues-ból és az európai kamarazenéből.

Az avantgárd blues-októl a free balladákig, amelyek Archie Shepp és Sun Ra közös játékára emlékeztetnek, a spontán improvizációktól az eredeti darabokig, a Dark Blue egy művészileg beérett kettős munkája, akik nagyon jól megértik egymást a modern jazz nyelvén.

Az új album borítóján Howard Johnson, a neves tubás és szaxofonos írja a két zenész együttműködéséről: „Lucian és Alex hosszú évek koncertjei és együttműködései során alakította ki mesteri játékát. Most már, ha akarnak, egyetlen hangon szólalnak meg, és továbbra is sikeresen egészítik ki egymást.”

A koncertre jegyek már vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online.








EZT OLVASTA MÁR?

X