Így viszik a színházat hátrányos helyzetű vidékekre – fotókiállítás Kolozsváron


-A A+

Keddtől péntekig látogatható még a Shoshin Színházi Egyesület utcaszínházi fényképkiállítása, amely az elmúlt hétvégén zajló Kereten kívül (Out of the Frame) Nemzetközi Színházi Fórum és Konferencia keretében nyílt. A képeket Rumann Gábor magyarországi fotóművész és filmes, a Control Studio Egyesület tagja készítette.

A mintegy 30 kép a RIOTE 1, illetve a RIOTE 2 projektek nemzetközi találkozói és utcai eseményei alatt készültek Szlovéniában, Magyarországon, Angliában és Erdélyben, olvasható a szervezők közleményében.

A RIOTE betűszó a Rural Inclusive Outdoor Theatre Education, azaz a vidéki inkluzív szabadtéri színházi nevelés szóösszetételt takarja, ennek szellemében a projekt lényege a szabadtéri színjátszás földrajzilag hátrányos helyzetű településeken való megjelenése.

A kiállítás a Vallásszabadság Házának alagsorában kap helyet, és interaktív jellege van: a fényképész a hangulatos pince minden zeg-zugában helyezett el képeket, így a látogatóknak alkalmuk adódik felfedezni őket magával a helyszínnel együtt. A kiállítás naponta 13.30 és 16 óra között látogatható a Kossuth Lajos / 1989. december 21. utca 14. szám alatt.

 

A kiállítás részeként a látogathatók megtekinthetik a Towards a playful being című filmet is. A 30 perces alkotás a szlovéniai Kud Ljud társulat munkamódszereit, esztétikáját és filozófiáját mutatja be, archív felvételek, valamint a RIOTE 2 projekt során készült anyagok segítségével. A 10 éves társulat több mint 35 ország 140 fesztiválján megfordult már (2018-ban többek között a KaravanAct Fesztivál keretében Romániában is, performanszukról itt írtunk).

A Kereten kívül célja egy tematikus vita indítása volt olyan területeket érintve, mint a kevésbé intézményesült, alternatív színházi műfajok, különös tekintettel a nyílttéri műfajokra (utcaszínház, interaktív előadások, közösségi műfajok); továbbá a színház szerepének vizsgálata a periférián, illetve a rurális környezetben élő csoportok életében, tágabb értelemben pedig az egész társadalomban. A rendezvény létrejöttét az Erasmus+, a Bethlen Gábor alap, a Magyar Tudományos Akadémia támogatta, partner volt a KAB Színháztudományi Szakbizottsága, valamint a Vallásszabadság Háza.








EZT OLVASTA MÁR?

X