Vallásra, politikára és az okostelefonos generációra összpontosít a 18. TIFF


-A A+

Vallás és politika, Michel Gondry és Nicolas Cage, nemzetközi fesztiválokon díjazott filmek, „egzotikus” országokból, például Guatemaláról, Vietnámból, Egyiptomból, Azerbajdzsánból származó produkciók, öt román nagyjátékfilm nemzetközi premierje és rekordszámú kolozsvári rendező – ezzel csábít a május 31. és június 9. között Kolozsváron megszervezett 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).

A fesztivál május 31-én, péntek este háromnegyed kilenckor nyílik meg hivatalosan Tudor Giurgiu fesztiváligazgató negyedik játékfilmjével, a Parking című román-spanyol-cseh koprodukcióval, amelyben a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja, Fülöp Erzsébet, a TIFF Tízen a filmért programjának korábbi résztvevője is játszik. A szervezők sajtótájékoztatón jelentették be szerda délelőtt az újdonságokat.A 18. TIFF arra használta a „nagykorúvá válást”, hogy minél inkább megcélozza a fiatal felnőtteket, akik sokkal inkább táblagépen vagy telefonon néznek filmeket, és nem moziban, fogalmazott Tudor Giurgiu fesztiváligazgató. Ezért a fesztivál idei vizuális arculatát 11 kolozsvári 18 évessel gyártották le. Amellett, hogy a fesztivál első felében hatalmas partit szerveznek mindazoknak, akik nagykorúvá válásukat egy filmfesztiválon szeretnék megünnepelni, a szervezők továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek az oktatási projektekre, mint amilyen a 14 és 16 év közöttieknek szóló Let’s Go Digital filmkészítő műhely vagy a Boovie nevű könyvtrailer-fesztivál, amelynek ötletgazdáját és nyerteseit szintén vendégül látja a TIFF.

TIFF-számok 2019-ben
- a 18. TIFF-en 220 filmet vetítenek, ebből 180 nagyjátékfilm, 40 kisjátékfilm
- a költségvetés 1,8 millió euró, ebből kb. 45 százalék állami támogatás
- a fesztivál szervezőcsapata 300 főből áll, a munkájukat 400 önkéntes segíti
- több mint 800 vendéget várnak – filmes alkotókat, producereket, újságírókat
- a TIFF-bérlet 100, 300 és 800 lejbe kerül, tulajdonosa 48 órával korábban válthat jegyet a filmekre

Nicolas Cage jelenléte „igazi meglepetés”

Mint már korábban bejelentették, két Oscar-díjas alkotó, Michel Gondry és Nicolas Cage is ellátogat Kolozsvárra és mesterkurzust tart a fesztivál alatt. Kettőjük közül Nicolas Cage az, akinek személye, színészi teljesítménye megosztja a filmrajongókat a közösségi oldalakon olvasható hozzászólások szerint, sokan gondolják úgy, nem ő volt a legmegfelelőbb választás, Tudor Giurgiu viszont igazi meglepetésnek nevezte, hogy sikerül elhozni Kolozsvárra a színészt, aki rendkívül elfoglalt. A fesztiváligazgató szerint mióta léteznek internetes tartalomszolgáltatók, az amerikai színészek általában véve sokkal intenzívebben dolgoznak.

Újdonságok: Albánia és „vallásóra” a TIFF-en

Mihai Chirilov, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, a fesztivál szekciói nem változtak, de érdekes újdonságokkal egészültek ki.

Egyik ilyen a „vallásóra” nevű tematikus válogatás, amelybe kilenc friss film került be. Az ötletet Wojciech Smarzowski lengyel rendező Kler (Clergy) című filmje adta, amely a katolikus egyházban tetten érhető visszaélésekről szól, és rekordnézettsége volt Lengyelországban. Ahogy ez a film sem fekete-fehéren mutatja be az abúzus kérdését, úgy a vallásos filmek válogatása sem foglal egyértelműen állást, egyszerűen felmutat néhány témát, ami a filmkészítőket foglalkoztatja, hangsúlyozta Chirilov.Az éppen zajló francia-román évad jegyében a Gondry- és Varda-retrospektív mellett is sok lesz a francia film. Először szentelnek egy egész Focus-szekciót Kínának, ahol egyre sokfélébb a felhozatal, a válogatásban igyekeznek úgy a művészfilmeket, mint a box office-sikereket bemutatni. Chirilov szerint nem szabad kihagyni a Project Gutenberg című filmet, amely a Hong Kong-i akciófilmek aranykorát idézi.

A művészeti igazgató külön kiemelte az Albániának szentelt miniszekciót, mint mondta egyrészt a már meglévő román-albán filmes közreműködés, koprodukciók miatt adnak helyet ennek a filmgyártás szempontjából kicsi, de figyelemre méltó országnak, másrészt mindig is olyan földrajzi területeket részesítenek előnyben, amelyről a romániai közönség keveset tud.

A 3x3-as szekciók főszereplői Agnes Varda mellett két német rendező, Fatih Akin, akinek legújabb filmje, a Die Goldene Handschuch is Kolozsváron lesz, és Veit Helmer, aki egy különleges stílusú rendező, legtöbb filmjében nincs párbeszéd, a The Bra című német-azeri koprodukcióban készült filmjében pedig Maia Morgenstern is szerepel, aki személyesen is eljön Kolozsvárra.

Mit ne hagyj ki, és mit kerülj, hacsak nem vagy erős idegzetű

Szokásához híven a főszervezők felsoroltak néhányat személyes kedvenceik közül.

Mihai Chirilov szerint kihagyhatatlan a TIFF-felfedezett, Oscar-díjas Sebastian Lelio új filmje, a Gloria angol nyelvű remake-je, amely csak azért készült el, hogy a rendező Julianne Moore-ral dolgozhasson. Rodrigo Sorogoyen El reino című politikai játszmákról szóló filmje akár Romániában is játszódhatna. Figyelemre méltó a nagy fesztiválok kedvencének számító kínai An Elephant Sitting Still, amely a nemrég elhunyt Hu Bo író első nagyjátékfilmje. Itt lesz a legfrissebb Pedro Almodóvar-film is, amely egyenesen Cannes-ból érkezik Kolozsvárra.

A „sokkoló” filmek közé három versenyfilmet sorolt Chirilov: a Sundance fesztivál közönségdíját elnyerő dán Dronningen (Queen of Hearts), amelyben egy anya elcsábítja a mostohafiát, a szintén a Sundance-en díjazott kolumbiai Monos egy lázadó gyermekcsapatról, és a német Systemsprenger, Nora Fingscheidt zsigeri érzelmeket kiváltó filmje a kilenc éves, „problémás” kislányról, akit egyébként csodálatosan alakít egy tíz éves kislány, hívta fel a figyelmet a művészeti igazgató. Sokkoló film a román válogatásban is van, ez a Mo, Radu Dragomir első nagyjátékfilmje.Tudor Giurgiu két dokumentumfilmet ajánlott, amelyekhez kerekasztal-beszélgetést is szerveznek majd: az egyik a Simfonia fabricii Ursus (Az Ursus gyár szimfóniája), amelyről a címénél többet nem akart elárulni a fesztiváligazgató, a másik pedig a Hope Frozen, egy dokumentumfilm egy rákban elhunyt kisgyerek szüleiről és a halál utáni létről.

Megnyit a Művész mozi

Visszatér korábbi hagyományos helyszínére, a Művész moziba a TIFF, jelentette be Cristian Hordilă fesztiválmenedzser. Mint mondta, az évek óta bezárt filmszínház, amely nemrég került vissza Kolozsvár kulturális körforgásába különböző projektekkel és eseményekkel, úgy döntött, vendégül látja a TIFF-et, annak ellenére, hogy a felújítás nem készült teljesen el. Ennek egyik fő oka, hogy a TIFF egyik megszokott helyszíne, a Győzelem mozi feletti Katonai Tiszti Kör bezárt, szintén felújítás miatt.

Rendezvényterekkel és a rendezvények lebonyolításához szükséges infrastruktúrával egyébként rosszul áll a város, mondta Tudor Giurgiu. A TIFF-ház egyrészt nem elég egy ekkora fesztivál szervezőcsapatának, másrészt a bérlése sokba kerül, panaszkodott a fesztiváligazgató. A Lomb-tetőn felavatott Kreatív Iparágak Regionális Kiválósági Központja (CREIC) azért nem alkalmas egyelőre ilyesmire, mert nem megközelíthető, az oda vezető utat még mindig nem aszfaltozták le. Itt szervezik egyébként a TIFF alatt kezdődő és két hónapig tartó Filmüzemet, az amatőröknek szóló ingyenes filmes workshopot, de „hogy utána mi lesz, azt nem tudom” – fogalmazott némi keserűséggel a hangjában Giurgiu.








EZT OLVASTA MÁR?

X