Nagyenyedi humorfeszt: nevetni vagy tükörbe nézni?


-A A+

A szó legnemesebb értelmében, ismét nevetségessé váltunk a világ szemében - jelentette ki Balog István, az Inter-Art alapítvány elnöke a két napos, immár kilencedik nagyenyedi humorfesztivál megnyitóján. A rendezvény a már megszokott módon - Ştefan Popa Popas közismert karikaturista közvetítésével - az alapítvány galériájában kezdődött. Ebben az évben XX. század eleji, külföldi és hazai művészek alkotásait ismerteti az a gyűjtemény, amelyet a nagyanyedi humorfesztivál nyitányaként bemutattak.

 „Egy művésznek, ugyanúgy, mint egy jó újságírónak, mindig ellenzékben kell lennie, de ez egyre nehezebb. Kritizálni kell, választ, megoldást találni, tükröt kell tartani és tükörbe kell nézni, amikor nem jó irányba mennek a dolgok” - fogalmazott Popas.

A nagyenyedi kultúrotthonban a tizenéves Anca Sas (a fotón balról a harmadik) kiálítását nyitották meg. „Remélem, hogy Anca nem fogja a kiábrándult művészek sorait gyarapítani” – jegyezte meg Popas, aki örömét fejezte ki, hogy továbbra is szép számú közönség gyűl össze egy kulturális rendezvényre egy olyan országban, ahol eurómillióknak kél szárnyuk, miközben nevelésre, oktatásra, egészségügyre vajmi keveset fordítanak.

A fiataloknak szentelt második napon a kolozsvári képzőművészeti főiskola fotó-videó szekciója is részt vett. Idén az enyedi Eugen Savinescu által irányított elsőévesek munkáit láthattuk, amelyet Dorel Găină mester méltatott, majd Eugen Móricz tanár a nemzetközi, illetve bukaresti diákfesztiválon bemutatott filmekből vetített. A tanár kihangsúlyozta, hogy a bukarestin több ezer eurós díjazás is volt, a kolozsvári főiskola pedig többek közt évi 10-15 ezer eurós magyarországi támogatásban részesül, minek következtében országszerte megnőtt a fiatalok film iránti érdeklődése.

A két nap alatt a Popas alapítvány idén is számos érdeklődőt örvendeztetett meg, fiatal tehetségek számtalan karikatúrát készítettek, a rendezvény során pedig a gyulafehérvári Skepsis színtársulat Peter Shaffer „Fekete komédiáját” adta elő.  

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X