27. Alter-Native: francia és magyar versenyfilmből lesz a legtöbb


-A A+

Az előzsűri döntése értelmében negyvenkilenc kisfilm versenyezhet idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál nagydíjáért. A szemlét 27. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ november 6-a és 10-e között, helyszíne ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz, közölték a szervezők.

Az idei fesztiválra a tavalyinál félszázzal több alkotást, 1100 rövidfilmet neveztek be 74 országból, emellett további 14 ország koprodukcióban készült filmek révén képviselteti magát. A beküldött munkák közül 701 kisjátékfilm, 147 animáció, 146 dokumentum-, 106 kísérleti film. A legtöbb rövidfilm – 144 – Spanyolországból érkezett, Iránból 134, Oroszország képviseletében pedig 121 alkotás szállt versenybe. A román kisfilmek száma jelentősen visszaesett az elmúlt évekhez képest, Romániából mindössze 23 munkát neveztek be a fesztiválra a szeptember végi határidőig, míg Magyarországról 45-öt, azaz megközelítőleg annyit, mint tavaly.Az előzsűri ezúttal 49 rövidfilmet válogatott be a hozzávetőlegesen 10 órás versenyprogramba, ezek közül 25 kisjátékfilm, 21 animáció, 2 dokumentum-, 1 kísérleti film. A versenyprogramba francia és magyar filmből került be a legtöbb – hét-hét, valamint egy francia-magyar koprodukció -, emellett hat spanyol és négy romániai alkotást is megnézhet majd a fesztivál közönsége.

Az előzsűri tagjai voltak: Durst György (Magyarország) producer, Hartyándi Jenő (Magyarország) független filmes, a Mediawave Film és Zenei Együttlét igazgatója és művészeti vezetője, Radu Vasile Igazság (Románia) vizuális művész, filmrendező, a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem professzora, Németh Előd (Románia) újságíró, filmkritikus, valamint Schneider Tibor (Románia), filmrendező, a Román Televízió operatőre.

A beválogatott filmek listája hamarosan megtekinthető lesz a fesztivál weboldalán.

Az Alter-Native a Maros Megyei Tanács, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, a Mediawave Alapítvány és a Jazz&Blues Club partnerségével, a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap és Bethlen Gábor Alap, illetve a Communitas Alapítvány támogatásával valósul meg.








EZT OLVASTA MÁR?

X