Alter-Native: tengeri csigákat is megszólaltatnak a Kőrösi Csoma Sándor emlékkoncerten


-A A+

A rövidfilmek és a játékfilmek mellé különleges koncerteket ígérnek a szervezők a 27. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválra, amely november 6-a és 10-e között zajlik a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

A szervezők közleménye szerint a koncertek sorozata már a fesztivál előestéjén, november 5-én, kedden elkezdődik a CentriFUGA Kortárs Zenei Műhely előadásával, amelyet 19 órakor mutatnak be a Kisteremben. A csoport céljai között elsősorban az új magyar zenei élet gondozása, valamint a fiatal és rangidős zeneszerzők, alkotók, előadók összehozása szerepel. A csoport a következő felállásban lép majd színpadra: Szőcs Márton – hegedű, Tornyai Péter – brácsa, Zétényi Tamás – cselló, Szalai András – cimbalom, Horváth Bálint – zongora, vezényel Kedves Csanád.

Nincs Alter-Native Hobo nélkül

Szerdán és csütörtökön az Alter-Native szinte évente visszatérő, régi jó barátja, Hobo két koncertjét hallgathatja meg a közönség. A szerdán 19 órától kezdődő Hobo Woodstockja című produkcióval a művész célja bevallása szerint magyar nyelven visszaadni a hatvanas évek érzéseit, gondolatait és zenéjét, amelyek elindították útján, és amelyek azóta is fontosak számára.Csütörtökön 20.30-tól Viharban születtem című előadásával lép színpadra a népszerű előadóművész. Erről az összeállításról így vallott Földes László. „Idén március végén nehéz műsort játszottam a Budapest Arénában. Megpróbáltam a bluest, a költészetet és a színházat összekapcsolni, és még filmbejátszásokat vagy dokumentumfotókat is használtam aláhúzandó a szándékot. A most bemutatásra kerülő „kimaradt” dalok inkább a mulatságot és az emberekkel való összetartozást szeretnék reprezentálni”. Hobo mindkét koncertjét először hallhatja az erdélyi közönség.

Harcsa Veronika új zenésztárssal

Péntek este két koncertre is sor kerül a filmfesztivál keretében: 19 órától a Kultúrpalota Kistermében Harcsa Veronika énekesnő legújabb partnerével, az oroszországi születésű, Junior Prima díjas hárfaművész Razvaljajeva Anasztáziával lép színpadra. A formákkal folyton merészen kísérletező Debussy-nek Paul Verlaine és más költők verseire írt műveit a zeneszerzőhöz méltó bátorsággal és újító szándékkal hangszerelte át a két fiatal zenész. A koncertet vetítés egészíti ki, melyen a megzenésített versek magyar fordításai láthatók.

A Csoma-film alkotója, Szemző Tibor is jön

Ugyanaznap 20 óra 45 perctől a Nagyteremben mozikoncert következik CSOMA – Opera Cinematique címmel, Szemző Tibor (narrátor), Kéringer László (ének) és Gőz László (basszustrombita, tengeri csigák) közreműködésével. Az előadás a Kőrösi Csoma Sándor emléke és alakja előtti tisztelgés. A nagy sikerű, többszörös díjnyertes film, Az élet vendége – Csoma-legendárium színpadi változatát abból az alkalomból vitték színre, hogy éppen 200 éve, 1819. november 23-án indult el Kőrösi Csoma Sándor Székelyföldről a magyarok eredetének felkutatására.

Jazzből sem lesz hiány

Szombaton a Jazz&Blues Clubba, illetve a Sörházba költöznek a koncertek. Előbbi helyszínen 19 órától egy két évvel ezelőtt alakult, brassói együttes, a Midnight Buzz lép fel, amely new jazz, fusion és groove stílusban játszik, és csak saját szerzeményeket ad elő. A zenekar tagjai Angelina Rudneva (ének), Costi Popescu (dob), Tudor Asciu (basszusgitár) és Lucian Brăgar (billentyűs hangszerek).

A Sörházban 20 órától a Balázs Elemér Group koncertjét hallgathatja meg a közönség. Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarát 2000-ben alapította Balázs Elemér, a nemzetközileg is széles körben elismert jazzdobos. A zenekar, amelynek tagjai a magyar jazz élvonalához tartoznak, megalakulása óta jelentős hazai eredményeket ért el (Fonogram díj, 2005.), továbbá nagy sikerrel szerepelt több tekintélyes európai jazzfesztiválon is. Az Alter-Native keretében tartandó koncertjükön színpadra lép Horváth Cintia (ének), Szakonyi Milán (ének), Komjáti Áron (gitár), Balázs József (zongora), Pecek Lakatos Krisztián (bőgő), Czibere József (ütőhangszerek) és Balázs Elemér (dob).

Színházzal is kiegészül a filmfesztivál

Szerdán egy felolvasószínházi előadásra is sor kerül a 27. Alter-Native keretében: Szabó Róbert Csaba Agamemnón kutyája című drámáját Patkó Éva rendezte, a főszerepben Pálffy Tibor látható majd. Az előadás 17.30-tól kezdődik a Kultúrpalota Kistermében. Vasárnap este 8 órától pedig táncszínházi előadásra hívják a közönséget az Alter-Native szervezői: a Macaveiu Blanka rendezte Farída az András Lóránt Társulat székhelyén, a régi zsinagóga épületében (Brăila u. 10. sz.) lesz látható.

A Maros Megyei Tanáccsal, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel, a Balassi Intézettel (Bukaresti Magyar Kulturális Központ), a Mediawave Alapítvánnyal és a Jazz&Blues Clubbal közösen szervezett fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap és Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatja.








EZT OLVASTA MÁR?

X