Európa tizennégy reprezentatív színháza jön Kolozsvárra november végén


-A A+

Tizenhárom ország tizennégy színházi társulatának előadása lesz jelen november 19. és 30. között az Európai Színházi Unió (UTE) 18. fesztiválján. Bár meg kellett húzni a nadrágszíjat, és le kellett mondani például a kiegészítő programokról, és a színházon kívüli helyszínekről, a szervezők büszkék arra, hogy a fesztivált épp Kolozsváron szervezik meg, ahol 11 éve utoljára helyet kapott, derült ki a hétfői sajtótájékoztatón.

Az UTE korábbi két hónapig tartó, kétmillió eurós költségvetésű grandiózus fesztiváljait 2009 óta egyetlen tagszínháznak helyet adó város sem vállalta fel. Az utolsót 2008-ban Kolozsvár és Bukarest, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Bulandra Színház közösen szervezte meg. Ehelyett most szerényebb, 12 napos, kb. 400 ezer euróból megszervezett szemlét hozott össze vendéglátóként a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Tompa Gábor, aki a kolozsvári társulat mellett 2018 májusától az Európai Színházi Uniót is vezeti, fontosnak tartotta a hosszú szünet után újraindítani a vándorfesztivált, ahol a tagszínházak megmutathatják, éppen hol tartanak. Az UTE-festet a következő években Moszkva, Porto, Köln és Prága látja vendégül, tudtuk meg.

Tompa Gábor úgy véli, hogy az 1990-ben, a korábbi vasfüggöny mindkét oldalán működő színházak bevonásával megalapított szervezet az Európai Uniót vetítette előre, és ma legfontosabb feladata, hogy segítsen a válságban levő intézménynek új identitást találni a sokszínűség felkarolásával. Az Európai Színházi Uniónak jelenleg 16 tagja van, Romániából a bukaresti Bulandra Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Tagok olyan színházak lehetnek, amelyek vállalják az előadáscserét, a fesztiválok vendégül látását bizonyos időközönként, illetve az évi 13 ezer eurós tagdíj befizetését. A tagdíjakból tartják fenn a szervezet párizsi irodáját, és a fesztiválra, valamint fiatal alkotóknak szóló műhelymunkákra is fordítanak belőle.

A 18. UTE-fest költségvetésének kb. 65-70 százalékát romániai forrásokból, a művelődési minisztérium és a kolozsvári önkormányzat támogatásából, 30 százalékát pedig magyarországi pénzekből, a Bethlen Gábor Alap támogatásából fedezik, mondta el Tompa Gábor. Mivel 2019-ben késett Románia éves költségvetésének elfogadása, csak áprilisban vált biztossá, hogy sikerül megszervezni a fesztivált. A színházigazgató ezzel magyarázta, hogy a meghívott előadásokat nem fűzték fel egy adott témára, hanem a tagszínházak 2-3 javaslatából választották ki a reprezentatív és anyagilag vállalható produkciókat.A programban a nagyköltségvetésű repertoárdarabok és az egyszerűbb, de esztétikailag különleges stúdióelőadások váltják egymást. A fesztivál nagyszabásúbb előadásai a Bulandra Színház Lóvátett lovagok című Shakespeare-előadása Andrei Șerban rendezésében, a Prágai Városi Színház Rómeó és Júlia előadása Michal Dočekal rendezésében, a budapesti Vígszínház Diktátora, amelyben a Charlie Chaplin-filmet vitte színpadra Eszenyi Enikő, vagy a Danton halála című Georg Büchner-darab a portói São João Nemzeti Színház előadásában, Nuno Cardoso rendezésében. A stúdióelőadások közül pedig a Thesszalonikiből, Észak-Görögország Nemzeti Színházából érkező Elefánt, vagy a záróelőadás, a Schauspiel Köln Hogyan randizzunk egy feministával című előadása ígérkezik különlegesnek.A nyitóelőadás Bertold Brecht Kurázsi Mama és gyermekei című darabja lesz Armin Petras rendezésében, egy koprodukció a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Staatsschauspiel Dresden között. Drezdában már bemutatták németül az ottani színészekkel, november 19-én a magyar nyelvű változatot láthatja a közönség, a kolozsvári színészekkel, de lesz egy kétnyelvű, kevert szereposztású változat is.

Az alkotókkal közönségtalálkozókat is szerveznek az előadások másnapján, ezeket Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója vezeti az emeleti előcsarnokban.

A jegyárak előadásonként változnak, a vendéglátó kolozsvári színház előadásaira teljes áron 40 lej, kedvezményesen 25-30 lej, a vendégelőadásokra 50-60, illetve 40 lej a belépő, amit a színház jegypénztárában vagy online lehet megvásárolni.








EZT OLVASTA MÁR?

X