Székely Csaba Móricz-adaptációját Székelykeresztúron adja elő a Csíki Játékszín


-A A+

Rokonok című előadásával vendégszerepel Székelykeresztúron a Csíki Játékszín. A Parászka Miklós rendezésében színpadra állított darabot a Színházat Hargita megyének program keretében mutatják be a székelyföldi városban.

A színház beharangozója szerint a történetben a Zs.V. rövidítésnek két jelentése van. Jelenti a történet helyszínét, Zsarátnok városát, a város rangját, a jogszerűség látszatával, emelkedett, hazafias jelszavak hangosztatásával fenntartott hatalmát. Közönségesen, közismerten pedig azt, hogy „zsebre váglak”, mint egy olyan világ jelszavát, ahol általánossá vált a korrupció, ahol a demokrácia csak egy cinikus módon fenntartott díszlet, a kifejlődő kapzsi zsarnokság számára.

Azonban nem csak a világ, maga a főhős is kétarcú. Készségesen válik a hatalmasok „rokonává”, míg elveit követve egy méltányos és tisztességes világ megvalósításáról álmodik.

Móricz Zsigmond regénye mesterien megépített, sokágú epikai szerkezet, minden részlete bevilágít a valóság egy-egy homályos zugába, a lélek rejtelmeibe. Mindezt egy drámai gerinc tartja egyben: Kopjáss István története, mely színpad után kiált. Erre figyelve készült Székely Csaba színpadi adaptációja, azzal a szándékkal, hogy éberebben figyeljünk világunkra s egyúttal kedvet kapjunk a regény (újra) olvasásához.

A Rokonok című előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg. A Csíki Játékszín vendégszereplése december 4-én 19 órakor kezdődik a Székelykeresztúri Művelődési Házban, támogatja Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a helyi Önkormányzat.EZT OLVASTA MÁR?

X