Reprezentatív Barabás Miklós-katalógus készül, magángyűjtők segítségét kérik


-A A+

Átfogó és hiánypótló kiadványt tervez a 19. század leghíresebb magyar portréfestőjéről, a háromszéki származású Barabás Miklósról a budapesti Nemzeti Portrétár. A kötethez minél több magántulajdonban lévő Barabás-festményt szeretnének felkutatni.

Barabás Miklós 1810-ben született a háromszéki Márkosfalván, a szegény családi háttér ellenére végül ő lett az első, aki festőművészetéből élt meg a magyarok közül (részletes portrénk itt olvasható). A Nemzeti Portrétár célja Barabás Miklós olajportréinak képekkel illusztrált, teljeskörűségre törekvő katalógusának könyvben való megjelentetése. A Dr. Szvoboda Domanszky Gabriella művészettörténész szakmai vezetésével készülő kötetben több mint 3500 adatot és mintegy 1500 fellelhető kép színes reprodukcióját tervezik közölni, olvasható a Nemzeti Portrétár közleményében.Az alapítvány közérdekű célja a portréfestészeten keresztül elősegíteni azoknak a hölgyeknek és uraknak a megismerését és megértését, akik életükkel, munkásságukkal részesei a magyar történelemnek. Az angol mintára végiggondolt civil kezdeményezés célja, hogy széles körben ismertté váljanak azon személyek arcképei, akik kisebb-nagyobb mértékben járultak hozzá a haza történelméhez.

Mivel Barabás Miklós portréinak jelentős része magángyűjtők, családok tulajdonában van, a Nemzeti Portrétár arra kéri a tulajdonosokat, vagy azokat, akik tudnak magántulajdonban levő képről, hogy írjanak a nemzetiportretar@gmail.com címre. Az alapítványról itt, a tervezett katalógusról itt olvashatók részletek.







EZT OLVASTA MÁR?

X