Új kiállításra készül a csíkszeredai Új Kriterion Galéria


-A A+

Keserü Károly harminckilenc című tárlatával indul újra a csíkszerdai Új Kriterion Galéria. A Várfok Galériával közösen szervezett tárlat a budapesti születésű, 1987 után évtizedekig Ausztráliában alkotó művész utóbbi években készített képeiből mutat be egy izgalmas válogatást.

A kiállítás címét egy, a művész számára gyermekkora óta fontos és életében sokszor visszatérő speciális számtól kölcsönzi. Egyik érdekessége, hogy két tavalyi önálló tárlatának egyfajta ötvözeteként jött létre. A londonihoz a címben (39), míg a budapesti Várfok Galériában megrendezetthez a művész kizárólag papíralapú alkotásaira koncentráló összeállításban hasonlít.

A budapesti születésű (1962.) művész 1987-ben emigrált Ausztráliába, ahol képzőművészeti tanulmányait a melbourne-i Swinburne University-n és a Victorian College of the Artson végezte. Miután 2000-ben elnyerte Ausztrália egyik legjelentősebb képzőművészeti ösztöndíját, a Samstagot, a londoni Saint Martins College of Artson folytatta tovább tanulmányait, ahol mester diplomát szerzett – olvasható a kiállítás sajtóanyagában.

„Keserü művészetének gyökereit a 20. század absztrakt geometrikus törekvésein túl a különböző kultúrák folklór és rituális díszítésein át az ősidőkig vezethetjük vissza. Repetitív, elmélyült munkái a legegyszerűbb kifejezési elemeken, a pont, a vonal és négyzetháló sokszínű variációin alapulnak. A vonalak játékos rendszere hol szabályos négyzethálót formáz, hol örvényként kavarog a lapokon, a felületeket benépesítő színes pontok pedig hol összesűrűsödnek, hol szétszóródnak a papírokon” – írja az alkotó munkásságával kapcsolatosan Koczkás Marcella.

 

A kiállításon bemutatott papírmunkák Keserü jellegzetes alkotói világába nyújtanak betekintést, amelyben az absztrakt geometrikus alkotók mellett többek között a dadaizmus és John Cage munkásságának hatásaival is találkozunk. A kilencvenes évek közepén fordult művészi érdeklődése a papír irányába; ekkor kezdte el készíteni festményeihez erősen kapcsolódó, ugyanakkor gyakran kicsit expresszívebb és kísérletezőbb papírmunkáit több méretben. Fő elemei, mint a redukált képi világ és az ismétlődés megmaradnak, de ezeknél az alkotásoknál a tudatos konstruálás mellett nagyobb szerepe van a véletlennek.

Az alkotó korábban Magyarországon építészeti és gépészeti rajzot tanult, majd Ausztráliában műszaki rajzolóként dolgozott, mielőtt festeni kezdett volna. Ezek a tanulmányok, élmények jól kimutathatók festészetében is, például amikor a milliméterpapírt cérnaszálakkal helyettesíti vásznán. Papírmunkáin gyakran használ változatos színű tollakat, filceket, papírokat, lyukasztást, öntapadós pöttyöket, és bélyegeket. Különleges alapanyagai és azok változatos felhasználása által izgalmas felületeket hoz létre.

Keserü Károly 2014-ben csatlakozott a Várfok Galéria állandó művészköréhez. Londoni, stuttgarti és magyar galériájának köszönhetően rendszeres szereplője a nemzetközi művészeti vásároknak és sorra nyílnak kiállításai a világ számos pontján. Munkái számos gyűjteményben megtalálhatóak Ausztrália, Amerika és Európa-szerte.

A kiállítás a csíkszeredai Új Kriterion Galéria és a budapesti Várfok Galéria együttműködésével valósul meg. Megnyitó: 2020. július 30., 18. óra, Új Kriterion Galéria (Csíkszereda, Petőfi u. 4.)








EZT OLVASTA MÁR?

X