Népviseleteket bemutató kiállítás nyílik Székelyudvarhelyen


-A A+

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum rendhagyó szabadtéri kiállítást mutat be 2020. augusztus 11-én, kedden 18 órakor Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein címmel a székelyudvarhelyi múzeumnak otthont adó Haberstumpf-villa körül – közölte portálunkkal az intézmény.

A néprajzi jellegű kiállítást P. Buzogány Árpád művelődésszervező nyitja meg, az esemény házigazdája Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója. Műsoron lesz a szentegyházi gyermekek népdalcsokra Haáz Sándor karnagy, zenetanár irányításával .

Haáz Ferenc Rezső rajztanár, múzeumalapító és etnográfus székelyföldi népviseletekről mintegy 60 éve készült ceruzarajzai és akvarelljei őrzik az egykori népviseleteket. A jelen kiállításon megtekinthetjük a homoródalmási, felsőrákosi, peteki, székelymuzsnai, kecseti, gyulakutai-siklódi, kisfaludi, lövétei, lövéri román, bátosi szász, gyergyóvidéki, csíkvidéki, gyimesfelsőloki, felsőrákosi női és férfi viseleteket. A kiállított művek Haáz Ferenc Rezső örökösei, a Haáz Rezső Múzeum valamint a képeket feldolgozó és nyomtatásra előkészítő Balázs Ödön tulajdonát képezik.

A járvány miatti korlátozásokat figyelembe véve arra kérnek minden érdeklődőt, hogy tartsák be a maszkviselésre és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

(Címlapkép forrása: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont - Facebook)








EZT OLVASTA MÁR?

X